Bijbeunen in een bijbaan is sinds 1 augustus vaker toegestaan

Je hebt een leuke parttime baan en je wilt graag nog een tweede baan voor wat extra inkomen. Je vraagt het netjes aan bij je werkgever en tot je verbazing geeft deze je geen toestemming. Dat voelt onrechtvaardig. En mag dat eigenlijk wel?

Je hebt waarschijnlijk een zogenaamd ‘nevenwerkzaamhedenbeding’ in je arbeidsovereenkomst staan. Hierin staat dat je zonder toestemming van je werkgever niet bij een andere werkgever mag werken. Soms staat daar zelfs een boete op. Je bent dan afhankelijk van de goodwill van je werkgever.

Sinds 1 augustus 2022 mag je werkgever je niet zomaar meer verbieden om nog een andere baan te accepteren. Je werkgever mag dit alleen nog maar weigeren als hij daar een objectieve rechtvaardigingsgrond voor heeft. Dat betekent dat je werkgever aan moet tonen dat een verbod op nevenactiviteiten voor hem of haar zwaarder weegt dan jouw belangen als werknemer. Je kan dan bijvoorbeeld denken aan een situatie waarbij je door die andere baan de arbeidstijdenwet overschrijdt of je gezondheid in het gedrang komt. Daarvan kan bijvoorbeeld sprake zijn als je al (bijna) een fulltime baan hebt en daarnaast ook voor een ander bedrijf nog 20 uur wilt gaan werken. Maar denk bijvoorbeeld ook aan een situatie waarbij je veiligheid wordt aangetast of als je werkgever bedrijfsgeheimen wil beschermen. Deze nieuwe wet geeft dus meer vrijheid aan jou als werknemer.

Heb je al een nevenwerkzaamhedenbeding in je contract staan? Dan betekent dat niet dat deze vanaf 1 augustus niet meer geldig is. Het gaat pas een rol spelen als je bij je werkgever om toestemming vraagt om nog een andere baan of andere werkzaamheden te accepteren. Als je werkgever daar geen toestemming voor wil geven, dan zal hij dus een objectieve rechtvaardigingsgrond moeten geven. Je werkgever zal bij deze afweging ook jouw belangen mee moeten wegen. Deze nieuwe wet geldt dus voor zowel oude als nieuwe nevenwerkzaamhedenbedingen. De objectieve rechtvaardigingsgrond hoeft overigens niet vooraf schriftelijk te worden vastgelegd.

Kom je er samen met je werkgever niet uit omdat jullie van mening blijven verschillen of omdat er een objectieve reden is om te weigeren? Dan kan je ook de rechter vragen om hierin te beslissen.

Heb je zelf zo’n geschil, dan is het heel verstandig om je juridisch goed te laten voorlichten. Door Brandmeester bijvoorbeeld. Bij Brandmeester nemen we de tijd voor jou en je verhaal. Als je wilt, kunnen we onderhandelen met je werkgever om tot een oplossing te komen. Of als het nodig is, kunnen we zelfs procederen.

Mocht je nevenwerkzaamheden verrichten voor de concurrent, dan kan dit afgewezen worden door je opdrachtgever vanwege concurrentiebeding. In de video hieronder leggen we precies uit wat dat is.


coverlandscapeproceskosten.jpg

Aankopen en geld | Proceskostenveroordeling, Procederen, Proceskosten

Kan je proceskosten vergoed krijgen?

“Maar alle kosten die ik maak voor jou moet de tegenpartij toch betalen?” En “Al die uren die ik hiervoor moet opnemen en de tijd die ik hierin stop, die kan ik toch verhalen op de tegenpartij?” Vragen die bijna elke klant stelt. Maar hoewel een juridisch geschil tijd, energie en vaak ontzettend veel geld kost, krijg je dit helaas lang niet altijd vergoed. Ook niet als je in een procedure in het gelijk gesteld wordt. In deze blog leg ik je uit wanneer proceskosten bij een civiele procedure in Nederland worden vergoed.

Lees meer