De ene elektrische fiets is de andere niet

De elektrische fiets wordt steeds populairder onder ouderen en jongeren. Daarom is het belangrijk om te weten dat er verschillende elektrische fietsen zijn waarvoor verschillende regels gelden. Zo geeft artikel 185 WvW de zwakkere verkeersdeelnemer – waaronder de fietser – bescherming voor de gevaren van het gemotoriseerde verkeer. Maar dit gaat niet op voor elke elektrische fiets, wat weer van invloed kan zijn op je aansprakelijkheid.

Met een langzame elektrische fiets die bij 25 km/u stopt met ondersteunen heb je geen WAM-verzekering nodig. Wel gebeuren er heel veel ongelukken met deze elektrische fiets waardoor we je dringend adviseren een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Dit voorkomt dat je eventuele schade uit eigen zak moet betalen.

"Bij een aanrijding heb je niet de wettelijke bescherming ten opzichte van een ander gemotoriseerd voertuig die je bij een langzame elektrische fiets wel hebt."

De langzame elektrische fiets wordt - ondanks de trapondersteuning tot 25 km/u - aangemerkt als ongemotoriseerd voertuig. Hierdoor valt deze elektrische fiets onder de bescherming van artikel 185 WvW. Heb je een aanrijding met deze elektrische fiets? Dan ben je als zwakke verkeersdeelnemer wettelijk beschermd en heb je meer rechten. Dus ook al ben je volledig verantwoordelijk voor de aanrijding, dan nog heb je recht op tenminste 50% schadevergoeding van de totale schade. Let op! Dit geldt niet als er sprake is van opzet of roekeloos rijgedrag.

Dan zijn er nog de snelle elektrische fietsen zoals de speed pedelec. Voor deze fietsen heb je naast een rijbewijs ook een verplichte WAM-verzekering nodig. Deze elektrische fietsen zijn te herkennen aan het feit dat de fietser een helm draagt, de fiets een bromfietskentekenplaat heeft en wel 45 km/u kan fietsen. Ze worden dan ook aangemerkt als bromfiets. Daarom zijn de bestuurders geen zwakke verkeersdeelnemer meer.

100% aansprakelijk

De bescherming van artikel 185 WvW gaat voor dit soort fietsen dus niet meer op. Bij een aanrijding met een gemotoriseerd voertuig heb je niet de wettelijke bescherming die je bij een langzame elektrische fiets wel hebt. Je kan in dat geval dus 100% aansprakelijk zijn.

Zo zie je maar hoe belangrijk het is om te weten met welke fiets je te maken hebt. Niet elke fiets is zomaar een fiets. Dus weet wat je rechten zijn. Wordt het toch te ingewikkeld voor je? Heb je bijvoorbeeld hulp nodig bij het verhalen van je schade na een aanrijding? Of wil je duidelijk maken dat er sprake was van overmacht? Bij Brandmeester staan we altijd voor je klaar. Doe de online check en we kunnen je precies vertellen of we je verder kunnen helpen.

2.png

Werk en inkomen | Arbeidsconflict

Een arbeidsconflict? Maak je niet druk!

Een meningsverschil. Ziek van je werk. Een andere zienswijze. Een functiewijziging. Er zijn tal van aanleidingen die kunnen zorgen voor een geschil met je werkgever. En dat kan heel veel spanningen opleveren, niet in de laatste plaats uit angst voor escalatie. Als jurist Werk en Inkomen kan ik bij uitstek dingen praktisch oplossen, zonder een slepend juridisch proces.

Lees meer