De ene elektrische fiets is de andere niet
Dominique Veen
Dominique Veen
Jurist Aankopen en Geld

De elektrische fiets wordt steeds populairder onder ouderen en jongeren. Daarom is het belangrijk om te weten dat er verschillende elektrische fietsen zijn waarvoor verschillende regels gelden. Zo geeft artikel 185 WvW de zwakkere verkeersdeelnemer – waaronder de fietser – bescherming voor de gevaren van het gemotoriseerde verkeer. Maar dit gaat niet op voor elke elektrische fiets, wat weer van invloed kan zijn op je aansprakelijkheid.

Met een langzame elektrische fiets die bij 25 km/u stopt met ondersteunen heb je geen WAM-verzekering nodig. Wel gebeuren er heel veel ongelukken met deze elektrische fiets waardoor we je dringend adviseren een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Dit voorkomt dat je eventuele schade uit eigen zak moet betalen.

"Bij een aanrijding heb je niet de wettelijke bescherming ten opzichte van een ander gemotoriseerd voertuig die je bij een langzame elektrische fiets wel hebt."

De langzame elektrische fiets wordt - ondanks de trapondersteuning tot 25 km/u - aangemerkt als ongemotoriseerd voertuig. Hierdoor valt deze elektrische fiets onder de bescherming van artikel 185 WvW. Heb je een aanrijding met deze elektrische fiets? Dan ben je als zwakke verkeersdeelnemer wettelijk beschermd en heb je meer rechten. Dus ook al ben je volledig verantwoordelijk voor de aanrijding, dan nog heb je recht op tenminste 50% schadevergoeding van de totale schade. Let op! Dit geldt niet als er sprake is van opzet of roekeloos rijgedrag.

Dan zijn er nog de snelle elektrische fietsen zoals de speed pedelec. Voor deze fietsen heb je naast een rijbewijs ook een verplichte WAM-verzekering nodig. Deze elektrische fietsen zijn te herkennen aan het feit dat de fietser een helm draagt, de fiets een bromfietskentekenplaat heeft en wel 45 km/u kan fietsen. Ze worden dan ook aangemerkt als bromfiets. Daarom zijn de bestuurders geen zwakke verkeersdeelnemer meer.

100% aansprakelijk

De bescherming van artikel 185 WvW gaat voor dit soort fietsen dus niet meer op. Bij een aanrijding met een gemotoriseerd voertuig heb je niet de wettelijke bescherming die je bij een langzame elektrische fiets wel hebt. Je kan in dat geval dus 100% aansprakelijk zijn.

Zo zie je maar hoe belangrijk het is om te weten met welke fiets je te maken hebt. Niet elke fiets is zomaar een fiets. Dus weet wat je rechten zijn. Wordt het toch te ingewikkeld voor je? Heb je bijvoorbeeld hulp nodig bij het verhalen van je schade na een aanrijding? Of wil je duidelijk maken dat er sprake was van overmacht? Bij Brandmeester staan we altijd voor je klaar. Doe de online check en we kunnen je precies vertellen of we je verder kunnen helpen.

Lees ook

Een ouderwetse telefoon

Je bent ongevraagd gebeld door een bedrijf. Zit je nu vast aan een contract?

Aankopen en geld | contract | aankopen | cold calling
Dominique Veen
square_tip5_gebreken
Dominique Veen
Dominique Veen
Jurist Aankopen en Geld
Bekijk al mijn berichten

Actueel

Geld voor winkelaankoop (square)

Kan ik mijn geld terugkrijgen als ik iets in een winkel heb gekocht?

Aankopen en geld | winkel | terugbetaling | aankopen
John Aalbers
coverAI_square-Hersteld

AI in de juridische branche

BrandMR | Juridische hulp | AI
Angel Espacia
covergemoedsrust_square

Waarom transparantie in juridische kosten cruciaal is voor je gemoedsrust

BrandMR | kosten | Uurtarieven | adviesgesprek
Ljubica Pesic