Op welke manieren kun je de WIA-uitkering aanvullen?
Natascha Schenk
Natascha Schenk
Jurist Werk en Inkomen
Persoon aan het werk in een rolstoel

In de vorige blog vertelde ik hoe hoog de WIA-uitkering is. Daarbij hebben wij alleen gekeken naar de wettelijke basis op grond van de Wet WIA. Er zijn gelukkig ook manieren om de WIA-uitkering aan te vullen of om de financiële lasten tijdens arbeidsongeschiktheid op een andere manier op te vangen. Dat leg ik je in deze blog uit.

Toeslagenwet

Kom je met jouw WIA-uitkering onder het voor jouw geldende sociaal minimum? Dan kun je bij het UWV een toeslag aanvragen op grond van de Toeslagenwet. Deze situatie doet zich vaak voor met een WGA-vervolguitkering. Op de site van het UWV lees je meer over deze toeslag.

Ophoging van de WIA-uitkering i.v.m. hulpbehoevendheid

Als je 80-100% arbeidsongeschikt bent en een WIA-uitkering ontvangt, dan is het in sommige gevallen mogelijk deze uitkering op te hogen. Dat is het geval als je voor langere tijd dagelijks hulp of verzorging nodig hebt. De WIA-uitkering wordt dan verhoogd naar 80% of zelfs 100% van het (gemaximeerde) dagloon. Meer informatie daarover lees je op de site van het UWV.

PAWW

Sommige werkgevers zijn aangesloten bij de Stichting PAWW. Deze stichting kan een PAWW-uitkering uitkeren waarmee de WGA-loongerelateerde uitkering wordt verlengd. PAWW staat namelijk voor Private Aanvulling WW en WGA. Op de site van de Stichting PAWW lees je daar meer over.

Pensioenfonds

Veel pensioenfondsen hebben ook een regeling voor arbeidsongeschiktheid. Zij voorzien bijvoorbeeld in een arbeidsongeschiktheidspensioen of premievrije voortzetting van de pensioenopbouw tijdens arbeidsongeschiktheid. Het loont vaak echt de moeite om contact op te nemen met je pensioenfonds om de mogelijkheden te bespreken!

Woonlastenverzekering

Het is niet ongewoon dat bij het afsluiten van een hypotheek ook een woonlastenverzekering wordt afgesloten. Deze verzekering kan bij arbeidsongeschiktheid (een deel van) de woonlasten uitkeren. Het zou zonde zijn daar geen gebruik van te maken. Zoek dus goed uit of jij zo’n woonlastenverzekering hebt.

WGA-hiaatverzekering

Werkgevers kunnen voor hun werknemers een WGA-hiaatverzekering afsluiten. Deze verzekering kan het inkomen aanvullen als sprake is van een WGA-hiaat (ook wel WGA gat genoemd). Zo’n WGA-hiaat doet zich bijvoorbeeld voor als je een WGA-vervolguitkering krijgt van het UWV. Een aanvulling vanuit de WGA-hiaatverzekering kan vaak een groot (financieel) verschil maken omdat de WGA-vervolguitkering doorgaans erg laag is. Vraag dus bij je (ex-)werkgever na of zo’n verzekering voor jou is afgesloten of zoek het terug in jouw eigen administratie.

WIA-excedentverzekering

In de blog over de hoogte van de WIA-uitkering heb je gelezen dat het UWV rekening houdt met het gemaximeerde dagloon. Dat gemaximeerde dagloon is per 1 januari 2024 € 274,44 maar wordt ieder jaar per 1 januari en 1 juli geïndexeerd. Verdiende jij met jouw laatste baan méér dan het gemaximeerde dagloon? Dan houdt het UWV daar géén rekening mee, maar een WIA-excedentverzekering kan in dat geval uitkomst bieden. Ook hiervoor geldt dat werkgevers zo’n verzekering kunnen afsluiten voor hun werknemers. Neem dus contact op met je (ex-)werkgever om na te gaan of dit voor jou geldt of pluis je eigen administratie uit.

Persoon die de online check doet

Vragen?

Zo zie je maar, er zijn meerdere mogelijkheden om jouw inkomen op te schroeven tijdens een WIA-uitkering. Wil je jouw persoonlijke situatie bespreken of heb je andere vragen over je WIA-uitkering? Plan dan een gesprek met één van onze Brandmeesters.

Neem contact op

Lees ook

Ziek persoon die een thermometer vast houdt

Hoe hoog is een WIA-uitkering en welke aanvullingen daarop kun je krijgen?

Werk en inkomen | Arbeidsongeschikt | wia | aanvulling
Natascha Schenk
Wia en een vso

Een vaststellingsovereenkomst tekenen vóórdat de WIA-beslissing

Werk en inkomen | arbeidsvoorwaarden | studiekostenbeding | opleidingskosten
Natascha Schenk
Natascha Schenk
Natascha Schenk
Jurist Werk en Inkomen
Bekijk al mijn berichten

Actueel

covergemoedsrust_square

Waarom transparantie in juridische kosten cruciaal is voor je gemoedsrust

BrandMR | kosten | advocatenkantoor | tarieven | intake | adviesgesprek
Ljubica Pesic
Illegaal gokken

Online geld verloren bij illegaal gokbedrijf? Dan heb je recht op terugbetaling!

Aankopen en geld | terugbetaling | illegaal gokbedrijf | online gokken
Floris van der Weijden
arbeidsconflict

Een arbeidsconflict én je bent ziek: wat nu?

Werk en inkomen | arbeidsvoorwaarden | studiekostenbeding | opleidingskosten | mediation
Hélène de Graaf-de Waard