Hoe voorkom je dat je een verkeerde puppy koopt?

Tijdens covid-19 is de vraag naar puppy’s enorm gestegen. Online platforms zoals Marktplaats staan vol met puppy’s die een thuis zoeken. Je struint de online platforms af, stuit op een advertentie en bent direct verkocht door de aanblik van talloze pluizige snuitjes. Maar waar moet je op letten bij het kopen van een pup via een online platform? En wat mag je verwachten van de verkoper?

Je wilt het liefste een trouwe viervoeter zonder problemen. Maar in de praktijk blijkt een pup achteraf toch vaak gezondheids- of gedragsproblemen te hebben. Onder het motto voorkomen is beter dan genezen is het goed om te weten wat het juridische kader is voor de aankoop van een dier en waar je op moet letten bij (online) advertenties.

Het uitgangspunt is dat je nieuwe pup de eigenschappen moet bezitten die je als koper, op grond van de gemaakte afspraken, mag verwachten. Wat je als koper precies mag verwachten, hangt onder andere af van de mededelingen die de verkoper over de pup doet. Deze mededelingsplicht vult de verkoper in door wat hij vertelt aan de telefoon en tijdens het bezoek aan de pup en door wat hij in de advertentie vermeldt.

Aan de andere kant heb je als koper ook een onderzoeksplicht. Dit betekent dat als je als koper twijfelt of meer wilt weten, het op jouw weg ligt om onderzoek te doen. De mededelingsplicht van de verkoper gaat voor op jouw onderzoeksplicht maar doe bij twijfel altijd zelf onderzoek. Blijkt de pup namelijk achteraf toch niet gezond, dan wil je daar iets tegen kunnen doen. Je wilt niet het risico lopen dat je meer onderzoek had moeten doen.

Om wanpraktijken tegen te gaan en om een onzekere juridische discussie over de pup achteraf te voorkomen, is het bij de aankoop van een pup verstandig om goed op de volgende punten te letten:

  1. Wees voorzichtig bij verkoopprijzen die veel lager liggen dan het merendeel van de advertenties.
  2. Ga altijd langs bij de verkoper. Spreek niet af op een parkeerterrein of ergens anders.
  3. Let bij je bezoek aan de verkoper goed op de omgeving waarin de puppy’s verblijven.
  4. Vraag informatie op bij de verkoper over de ouders van de pup en doe navraag naar de gezondheid en eventuele erfelijkheden.
  5. Biedt een online verkoper meerdere nestjes van verschillende pups aan? Let dan extra goed op. Vaak zitten hier illegale, buitenlandse handelaren of fokkers achter.
  6. Staat er in een advertentie ‘’Mail wordt niet gelezen’’, dan kan je te maken hebben met een illegale fokker of handelaar. Een platform zoals bijvoorbeeld Marktplaats slaat namelijk alle berichten op en dit is later opvraagbaar door de politie.

Het is verstandig dat je voor de aankoop zoveel mogelijk schriftelijke afspraken met de verkoper maakt. Dit kan later discussie over de al dan niet gedane mededelingen voorkomen. Volg tot slot altijd je gevoel. Bij twijfel niet doen!

Heb je vragen over de aankoop van een dier? Of ondervind je problemen met de verkoper? Brandmeester kan je hier uitstekend mee helpen. Samen bespreken we je kansen en je mogelijkheden.

Actueel

cover_tweede_kamer verkiezingen

Tweede Kamerverkiezingen 2023. Hoe rechtszeker zijn we eigenlijk?

BrandMR | verkiezingsprogramma | bestaanszekerheid | rechtszekerheids
Peter Hoitinga
Studieboeken van een jurist

Hebben onze juristen wel genoeg kennis om je zaak te behandelen?

BrandMR | jurist | expertise | intake
Tessa van Swieten
koffiemoment

Hoe een koffiemomentje van belang kan zijn bij je re-integratie

Werk en inkomen | Re-integratie | koffiemoment | redelijk voorschrift
Tanicia Gomes Silveira