Waar je allemaal op moet letten bij de aankoop van een paard
Dakota Rico Neves
Dakota Rico Neves
Jurist Aankopen en Geld

Eindelijk is het dan zover. Je gaat het voor jou perfecte paard bezichtigen. Je was bij het zien van de advertentie al op slag verliefd. Dus wat kan er nog misgaan? Maar ze zeggen niet voor niets: liefde maakt blind. Dus geef ik je in deze blog een aantal belangrijke tips waar je op moet letten bij de aankoop van je toekomstige paard.

Tip 1: Neem altijd iemand mee

Wanneer je een paard gaat bezichtigen, is het verstandig dat je iemand meeneemt. En echt niet alleen voor de gezelligheid. Het is ook gewoon erg nuttig om iemand mee te nemen die veel verstand heeft van paarden. Twee zien en horen immers meer dan één.

Tip 2: Laat het paard bewegen en rij bij voorkeur zelf op het paard

Laat het paard voordat je zelf opstapt eerst longeren of los bewegen in een bak of paddock. Zo kun je de verschillende gangen goed waarnemen en krijg je een indruk van het niveau en het karakter van het paard. Ook eventuele onzuiverheden in de bewegingen kun je dan meteen goed zien.

Tip 3: Doe onderzoek naar de achtergrond van het paard

Vraag bij de verkoper na waar het paard vandaan komt en wat het paard allemaal heeft meegemaakt. Heeft de verkoper het paard bijvoorbeeld zelf gefokt of ergens anders aangekocht? Weet de verkoper van eventuele stalondeugden of andere opvallendheden? Vaak geeft deze informatie al veel duidelijkheid over het karakter van het paard en wat je kunt verwachten na aankoop. Let ook goed op hoe het paard met andere mensen en paarden omgaat en hoe het paard zich in de box gedraagt.

Tip 4: Laat het paard keuren

Vaak heeft de verkoper het paard al gekeurd voor de verkoop. Maar het is belangrijk dat je zelf ook onderzoek laat verrichten. Het beste kan je dit laten doen door je eigen dierenarts. Je kan een klinische of röntgenologische keuring laten doen. Laat bij voorkeur beide keuringen doen, ondanks dat dit aanzienlijke kosten met zich meebrengt. Let er ook op dat je bij een klinische keuring bloed laat afnemen. Zo krijg je een compleet beeld van de algehele gezondheid van het paard.

Tip 5: Neem geen overhaaste beslissingen

Een veelvoorkomende fout is dat je je paard overhaast aankoopt. Bijvoorbeeld doordat je je te veel door emoties laat leiden of omdat er wellicht andere kopers op de loer liggen. Hoewel dit begrijpelijk is, is het verstandig om kritisch te blijven. Vergeet de eventuele minpunten van het paard niet doordat je verblind bent door zijn uitstraling.

Tip 6: Leg alle afspraken schriftelijk vast

Ben je er helemaal over uit en wil je tot aankoop overgaan? Zorg dan dat je alle afspraken die je met elkaar maakt duidelijk in een koopovereenkomst zet. Leg hierin ook vast met welk doel je het paard koopt. Wil je bijvoorbeeld fokken met het paard, wedstrijden rijden of wil je het paard voor recreatief gebruik aanschaffen? Neem tot slot ook de uitslag van de keuring op in de koopovereenkomst.

Door bovenstaande tips in acht te nemen, verklein je de kans op een miskoop of op problemen na de aanschaf van het paard. Volg tot slot altijd je gevoel. Dus bij twijfel niet doen.

Heb je vragen over de aankoop van een paard? Of ondervind je problemen met een verkoper? Brandmeester kan je hier uitstekend bij helpen. Samen bespreken we je kansen en je mogelijkheden.

Lees ook

cover_verborgen-gebreken_paard_square

Help! Mijn pas gekochte paard vertoont gebreken. Wat nu?

Aankopen en geld | Gebreken | Paard | hippisch recht
Dakota Rico Neves
vic-N4xTWYhILb8-unsplash.jpg

Hoe voorkom je dat je een verkeerde puppy koopt?

Aankopen en geld | Onderzoeksplicht | Mededelingsplicht | Tips aankoop pup
Dakota Rico Neves
Dakota Rico Neves
Dakota Rico Neves
Jurist Aankopen en Geld
Bekijk al mijn berichten

Actueel

Illegaal gokken

Online geld verloren bij illegaal gokbedrijf? Dan heb je recht op terugbetaling!

Aankopen en geld | terugbetaling | illegaal gokbedrijf | online gokken
Floris van der Weijden
arbeidsconflict

Een arbeidsconflict én je bent ziek: wat nu?

Werk en inkomen | arbeidsvoorwaarden | studiekostenbeding | opleidingskosten | mediation
Hélène de Graaf-de Waard
Een man op social media

Ontslag door online gedrag?

Werk en inkomen | ontslag | online gedrag | social media
Dagmar de Groot