Krijg je geen vakantiegeld? Bundel je krachten!
Carmen Dumpel
Carmen Dumpel
Jurist Werk en inkomen

Het gaat eindelijk weer de goede kant op met de coronacijfers. Steeds meer Nederlanders worden gevaccineerd en het aantal nieuwe besmettingen en patiënten in het ziekenhuis neemt af. De derde coronagolf lijkt over het hoogtepunt heen te zijn. De terrassen zijn heropend en het lijkt erop dat we deze zomer weer op vakantie kunnen naar landen waar het aantal nieuwe besmettingen onder controle is. De reisbureaus melden een toename van het aantal boekingen. Tegelijkertijd blijkt deze week uit onderzoek van Maurice de Hond dat 1 op de 5 Nederlanders deze maand geen vakantiegeld krijgen uitbetaald.

Vorig jaar mei, aan het begin van de coronacrisis, dreigden veel werkgevers het vakantiegeld niet uit te betalen. Een jaar later is de situatie alleen maar verslechterd. Het aantal werkgevers dat dit jaar geen vakantiegeld dreigt te betalen is verdubbeld ten opzichte van vorig jaar.

Op grond van je arbeidsovereenkomst heb je recht op vakantiegeld. Sterker nog, het recht op vakantiegeld is wettelijk geregeld. Op grond van de wet moet een werkgever dit uiterlijk 30 juni hebben uitbetaald. In je arbeidsovereenkomst of cao is bepaald op welk moment precies. In veel gevallen is afgesproken dat het vakantiegeld samen met het salaris van de maand mei wordt uitbetaald. Omdat die afspraken zijn gemaakt, mag je werkgever je dus niet uitsluiten van het recht op vakantiegeld of dit pas (veel) later aan je betalen.

Toestemming

Zelfs als een werkgever stelt dat hij het vakantiegeld niet kan betalen, moet hij alsnog tot betaling overgaan. Een werkgever kan niet eenzijdig besluiten dat hij het vakantiegeld niet, later of gespreid betaalt zonder jouw toestemming. Zelfs als de ondernemingsraad akkoord is, betekent dit nog niet dat de werkgever zonder jouw directe toestemming mag afwijken van de gemaakte afspraken.

Natuurlijk past het om begrip te hebben voor de moeilijke financiële situatie van je werkgever. Veel ondernemers worstelen al ruim een jaar om het hoofd boven water te houden. Toch is het aantal faillissementen juist afgenomen en van de verwachtte ontslaggolf is ook nog geen sprake geweest. De NOW-regeling houdt veel bedrijven overeind en het einde van de crisis lijkt nu toch echt langzaam in zicht.

Het is dan ook belangrijk om na te gaan of het verhaal van de werkgever om geen of later vakantiegeld te betalen echt redelijk is. Misschien kan de werkgever toch nog een lening krijgen bij de bank of bij investeerders. Misschien is de eigenaar van het bedrijf wel rijk. Het kan toch niet zo zijn dat de eigenaar deze zomer lekker op zijn boot zit terwijl jij weer een zomer tot je balkon veroordeeld bent.

Verderstrekkende gevolgen

Het is uiteraard supervervelend als je deze zomer niet op vakantie kunt omdat je geen vakantiegeld hebt gekregen. Maar er zitten er ook nog verderstrekkende gevolgen aan vast. Als je plotseling werkloos wordt en je een WW-uitkering aanvraagt, kijkt het UWV naar het loon dat je hebt verdiend in het afgelopen jaar. Als hierbij geen vakantiegeld is uitbetaald, komt je WW-uitkering lager uit dan wanneer er wel gewoon vakantiegeld is betaald. Als je werkloos wordt, heb je natuurlijk profijt bij een hogere en correcte uitkering. Snij jezelf daarom niet in je vingers en kom op voor je rechten.

Wij van Brandmeester helpen je dan ook graag met zo’n vervelende situatie. We kunnen contact zoeken met je werkgever en uitleggen waarom hij of zij verplicht is om vakantiegeld te betalen. Vaak helpt het simpele feit dat je een advocaat of jurist hebt ingeschakeld al een heel stuk en kunnen we door een duidelijke brief aan je werkgever al goede afspraken maken en veel voor elkaar krijgen.

Omdat het recht op vakantiegeld gewoon wettelijk vast staat, kunnen we - als we er op een andere manier niet uitkomen - ook een kort geding beginnen. De kans is dan groot dat je nog voor de zomervakantie alsnog je vakantiegeld binnen hebt. Zitten je collega’s in hetzelfde schuitje? Dan is het een goed idee om jullie krachten te bundelen. In dat geval kun je je in plaats van je aan te melden via onze online check je aanmelden bij de chat op onze website. Je kunt ons ook bellen op telefoonnummer 088 018 84 05.

Lees ook

covervaststelingsovereenkomst_square

Een vaststellingsovereenkomst. Maar wat stel je nou eigenlijk vast?

Werk en inkomen | arbeid | Vaststellingsovereenkomst | beëindigingsovereenkomst
Carmen Dumpel
cover_bedrijfseconomisch_ontslag_square

Bedrijfseconomisch ontslag. Ontslagvergunning of vaststellingsovereenkomst?

Werk en inkomen | Vaststellingsovereenkomst | reorganisatie | Ontslagvergunning
Carmen Dumpel
Carmen Dumpel
Carmen Dumpel
Jurist Werk en inkomen
Bekijk al mijn berichten

Actueel

Fout UWV (square)

Te lage uitkering door fout UWV? Meld je aan voor de herstelactie

Werk en inkomen | UWV | Bezwaar | WIA-uitkering
Natascha Schenk
Werken tijdens vakantie (square)

Tijdens je vakantie tóch werken? Dit zijn jouw rechten

Werk en inkomen | Vakantie | rechten | Werkgever
Danielle van den Bergh-Beck
Aankoop met gebrek (square)

Aankoop met een gebrek? Wettelijke garantie en het bewijsvermoeden kunnen jou helpen!

Aankopen en geld | aankoop | bewijsvermoeden | garantie
Paul Heering

Doe de check