Mag mijn werkgever mij verplichten om me te laten vaccineren tegen corona?
Danielle van den Bergh-Beck
Danielle van den Bergh-Beck
Advocaat Werk en Inkomen

Je hebt een goede relatie met je werkgever en jullie hebben de gevolgen van corona in goed overleg weten op te vangen. Maar nu vraagt de werkgever van je om je te laten vaccineren. Maar daar ben je zelf nog niet over uit. Je zit nog met zoveel vragen. Mag de werkgever dat wel van je vragen? En wat als je niet wil meewerken? Moet je dan bang zijn voor je baan?

Deze hele coronaperiode brengt veel onzekerheden met zich mee en het behoud van je baan is heel belangrijk voor je. Je wil de relatie met je werkgever goed houden en meedenken over werkbare oplossingen, zonder dat jij en je collega’s gezondheidsrisico’s lopen. Maar tot hoever moet je gaan? En wat mag de werkgever wel en niet van je vragen?

Uiteraard mag je werkgever wel aan je vragen of jij je wil laten vaccineren. Vragen staat immers vrij. Hij kan het alleen niet verplichten. Vaccineren moet altijd een vrijwillige keuze blijven. Maar omdat je afhankelijk bent van je werk en je inkomen, kan deze vraag al snel als een verplichting voelen. En dat mag niet. De werkgever mag de vraag alleen volledig vrijblijvend stellen. Ook blijven aandringen mag niet omdat dat weer druk bij jou als werknemer neerlegt. Best lastig dus.

Maar het kan nog lastiger worden als de werkgever uiteindelijk toch wil weten wie zich dan wel en wie zich niet heeft laten vaccineren. Want ja, anders weet de werkgever natuurlijk niet of op het werk komen wel veilig is, zal zijn argument zijn. Klinkt best redelijk. Maar toch is daar weer die druk die je voelt. En nee, de werkgever mag dit niet van je vragen. Dus als de werkgever het toch aan je vraagt, dan hoef je daar dus niet op te antwoorden. Je mag het natuurlijk wel zelf, in alle vrijheid aan je werkgever melden. Maar dan is het jouw keuze. Maar ook als je het zelf hebt gemeld, mag de werkgever die informatie niet registeren. Met andere woorden: hij mag er niets mee doen.

Vaccineren moet altijd een vrijwillige keuze blijven. Maar omdat je afhankelijk bent van je werk en je inkomen, kan deze vraag al snel als een verplichting voelen.

De andere kant van de zaak is dat de werkgever wel een zorgplicht heeft om alle werknemers die op het werk komen een veilige werkplek te geven. De werkgever kan daar zijn instructierecht voor gebruiken. Dat is het recht om bepaalde voorschriften op te stellen waar werknemers zich aan moeten houden. Denkbaar is dat je werkgever regels opstelt die ervoor zorgen dat alleen daadwerkelijk gevaccineerde medewerkers op een bepaalde afdeling worden toegelaten. Deze werknemers moeten dat dan wel weer in alle vrijheid met de werkgever willen delen. Dit mag alleen als de werkgever daarbij een heel groot belang heeft. Bijvoorbeeld als er met kwetsbare mensen wordt gewerkt, zoals in de zorg. In zo’n situatie kan het redelijk zijn om alleen gevaccineerde werknemers op het werk toe te laten. Het zal dus heel erg afhangen van de situatie of de werkgever dit mag vragen. De werkgever zal daarbij alle belangen moeten afwegen.

En wat nu als je daar als werknemer niet aan mee wil werken, hoe redelijk het belang van de werkgever ook klinkt? Mag de werkgever je dan overplaatsen of ontslaan? De werkgever kan dan ander werk voor je zoeken of je thuis laten werken als dat mogelijk is. Maar als je dat als werknemer weigert, dan kunnen er wel consequenties aan vast zitten. De werkgever kan je dan een waarschuwing geven of zelfs je loon stopzetten. Ook ontslag is niet uitgesloten. De vraag is alleen of een rechter een dergelijk ontslag in stand zal laten. Daar is op dit moment nog niets over bekend.

Het is vervelend als je er niet goed uitkomt met je werkgever. Heb je zelf te maken met zo’n situatie? Vraag dan advies bij Brandmeester. Wij hebben veel ervaring met allerlei soorten vragen over situaties op het werk. Als je wil, kunnen we je helpen om de situatie met je werkgever op te lossen. We kunnen je daarbij achter de schermen adviseren maar ook op jouw verzoek contact leggen met je werkgever om samen te kijken naar een geschikte oplossing. Belangrijk is dat je zelf bepaalt welke stap je wil nemen. Gelukkig weet je bij Brandmeester altijd van te voren waar je aan toe bent qua kosten.

Lees ook

jesse-orrico-IdjxBF_StBk-unsplash.jpg

Bijbeunen in een bijbaan is sinds 1 augustus vaker toegestaan

Werk en inkomen | Concurrentiebeding | Arbeidsrecht | Nevenwerkzaamheden
Danielle van den Bergh-Beck
pexels-pixabay-278430.jpg

QR-check op het werk. Maar wat als ik dat niet wil?

Werk en inkomen | QR-code | Controle | Op het werk | Zorgplicht
Danielle van den Bergh-Beck
Danielle van den Bergh-Beck
Danielle van den Bergh-Beck
Advocaat Werk en Inkomen
Bekijk al mijn berichten

Actueel

Geld voor winkelaankoop (square)

Kan ik mijn geld terugkrijgen als ik iets in een winkel heb gekocht?

Aankopen en geld | winkel | terugbetaling | aankopen
John Aalbers
coverAI_square-Hersteld

AI in de juridische branche

BrandMR | Juridische hulp | AI
Angel Espacia
covergemoedsrust_square

Waarom transparantie in juridische kosten cruciaal is voor je gemoedsrust

BrandMR | kosten | Uurtarieven | adviesgesprek
Ljubica Pesic