Ziekmakend werk. Is er een uitweg?
Carmen Dumpel
Carmen Dumpel
Jurist Werk en inkomen

Als werknemer mag je tijdens de eerste twee jaar van je ziekte niet worden ontslagen. Deze ontslagbescherming is in het leven geroepen zodat een zieke werknemer niet ook nog eens te maken krijgt met ontslag. Een werknemer heeft de eerste twee jaar tijdens ziekte recht op minimaal 70% doorbetaling van het loon. Vaak is door de cao of in de arbeidsovereenkomst geregeld dat er meer wordt betaald, tot zelfs 100% van het loon. Zowel de werkgever als de werknemer hebben in deze twee jaar de verplichting om te werken aan re-integratie en hun best te doen om het werk te kunnen hervatten. Dit heet de re-integratieverplichting. Dat lijkt een goede regeling. Toch werkt dit niet in alle gevallen even prettig.

BrandMR Ik ben ziek, waar heb ik recht op

In mijn praktijk kom ik vaak zieke werknemers tegen die ziek zijn geworden door werkstress of een langslepend arbeidsconflict. Er zijn zelfs gevallen waarin een telefoontje of een mailtje van de werkgever al bijna te veel is voor een werknemer. De stress loopt direct weer hoog op en zorgt voor gezondheidsklachten. In deze gevallen is het soms beter dat de werknemer uit dienst treedt zodat de oorzaak van de stress er niet meer is. Deze oplossing is zeker niet voor alle werknemers weggelegd. Aan een ontslag tijdens ziekte zijn namelijk behoorlijk wat risico’s verbonden. Het is van belang dat je je goed laat adviseren over deze risico’s. Iedere situatie is weer anders.

Voorwaarden

Als je instemt met een ontslag tijdens je ziekte heb je geen recht op een ziektewetuitkering. Voorwaarde voor deze uitkering is dat je niet hebt ingestemd met het ontslag. Voor een WW-uitkering geldt deze eis niet. Je mag voor deze uitkering instemmen met een ontslag als er aan een aantal voorwaarden is voldaan. Maar als je een WW-uitkering aanvraagt heb je direct een sollicitatieplicht en moet je nieuw werk zoeken. Je gezondheid moet het dan dus wel toelaten om te solliciteren en aan een nieuwe baan te beginnen.

Zodra je akkoord gaat met een ontslagregeling moet je er heel zeker van zijn dat je je weer goed genoeg voelt om op zoek te gaan naar een nieuwe baan. Als je vrij zeker weet dat je medische klachten worden veroorzaakt door de stress van een arbeidsconflict in je huidige werk dan kun je met je werkgever afspraken maken over de beëindiging van je dienstverband. Een bedrijfsarts of behandelend arts kan een uitspraak doen over het verwachtte verloop van je klachten op het moment dat je uit dienst treedt. Maar hier kan je geen rechten aan ontlenen. Wel kan het je helpen bij het inschatten van de risico’s.

Beëindigingsovereenkomst

Op het moment dat jij en je werkgever het dienstverband willen beëindigen en je er zeker van bent dat je na het ontslag fit genoeg zal zijn voor een nieuwe baan, kunnen we je bij Brandmeester helpen met het opstellen van een goede regeling met je werkgever. In de beëindigingsovereenkomst wordt dan opgenomen dat je je beter meldt en niet voor het einde van de arbeidsovereenkomst weer ziek zult melden wegens dezelfde ziekteoorzaak. Ook letten wij erop dat de overeenkomst WW-proof is. Daarnaast is het van belang dat je voldoende tijd wordt geboden waarin je kunt werken aan je herstel zonder verstoringen door jouw werkgever. Zo kunnen we afspreken met de werkgever dat er een bepaalde periode zit tussen het ondertekenen van de overeenkomst en de datum van het ontslag. Dit zijn allemaal zaken waarover door ons onderhandeld kan worden.

Laatst had ik nog een zaak waarin een werknemer ziek werd door een arbeidsgeschil. Door de re-integratieverplichting moest hij contact houden met zijn werkgever en zelfs weer een paar uur per week gaan werken. Maar daar ging hij zich steeds ellendiger door voelen. Na mijn advies over zijn mogelijkheden en na hierover met zijn huisarts te hebben overlegd, heeft hij besloten dat het beter was om uit dienst te gaan. Nadat hij de werkgever had geantwoord dat hij akkoord ging met hun aanbod voor een ontslagregeling kreeg hij direct meer rust in zijn lichaam. Voor het eerst in tijden kon hij weer normaal slapen. In de weken daarna knapte hij steeds meer op en al snel vond hij een nieuwe baan waarin hij het wel naar zijn zin had.

Mediationtraject

Het kan ook zijn dat je medische klachten niet alleen worden veroorzaakt door de stress van het werk of een arbeidsconflict. Als je bang bent dat een beëindiging van het dienstverband niet genoeg is om snel te herstellen, moet je een andere oplossing vinden. Misschien kun je de problemen met een mediationtraject oplossen. Of moet je je werk bij een ander bedrijf hervatten (tweedespoortraject). Ook hiermee kunnen we je bij Brandmeester helpen. Met advies of door de woordvoerder te zijn naar je werkgever.

Voel je je ziek door je werk of maakt je werkgever je ziekte alleen maar erger? Twijfel niet om contact op te nemen met Brandmeester voor een adviesgesprek. We adviseren je graag over je kansen en je mogelijkheden.

Lees ook

covervaststelingsovereenkomst_square

Een vaststellingsovereenkomst. Maar wat stel je nou eigenlijk vast?

Werk en inkomen | arbeid | Vaststellingsovereenkomst | beëindigingsovereenkomst
Carmen Dumpel
cover_bedrijfseconomisch_ontslag_square

Bedrijfseconomisch ontslag. Ontslagvergunning of vaststellingsovereenkomst?

Werk en inkomen | Vaststellingsovereenkomst | reorganisatie | Ontslagvergunning
Carmen Dumpel
Carmen Dumpel
Carmen Dumpel
Jurist Werk en inkomen
Bekijk al mijn berichten

Actueel

arbeidsconflict

Een arbeidsconflict én je bent ziek: wat nu?

Werk en inkomen | opleidingskosten | arbeidsvoorwaarden | studiekostenbeding | mediation
Hélène de Graaf-de Waard
Een man op social media

Ontslag door online gedrag?

Werk en inkomen | ontslag | social media | online gedrag
Dagmar de Groot
Ziek persoon die een thermometer vast houdt

Hoe hoog is een WIA-uitkering en welke aanvullingen daarop kun je krijgen?

Werk en inkomen | wia | Arbeidsongeschikt | aanvulling
Natascha Schenk