Tips van de meester 5: Rekeningen niet betaald? Leg conservatoir beslag
Patrick Jongeling
Patrick Jongeling
Advocaat Huis en Wonen

Zaak

In het campingseizoen van 2021 verrichtte Fred beveiligingswerkzaamheden voor een camping. De bezitters van de camping waren erg tevreden over de werkzaamheden van Fred maar stopten tegen het einde van het seizoen opeens met het betalen van de rekeningen die Fred aan de camping verstuurde. Fred belde en mailde hen regelmatig met het verzoek hem te betalen. Maar zij gaven aan dat zij het contract aan een andere eigenaar hadden overgedaan en dat zij niet wilden betalen. Fred was hier verbaasd over en wilde betaald krijgen voor zijn werk. Zeker ook omdat Fred te horen kreeg dat de camping haar geld aan hele andere dingen uitgaf.

Juridische uitleg

De beveiligingswerkzaamheden verrichtte Fred onder een zogenaamde overeenkomst van opdracht. Dit is een andere soort overeenkomst dan een arbeidsovereenkomst. Op grond van de afspraken in deze overeenkomst van opdracht was de camping gehouden om de door Fred uitgevoerde werkzaamheden te betalen. Is er onduidelijkheid over de gemaakte beloningsafspraken, dan staat in de wet dat er een redelijk loon moet worden betaald.

In deze zaak stelden de eigenaren van de camping dat zij geen overeenkomst meer met Fred zouden hebben. Zij hadden de overeenkomst immers aan een ander overgedragen. Maar een overeenkomst kan niet zomaar worden overgedragen. De betrokken partijen moeten het samen eens zijn over de overdracht van de overeenkomst. Dit kan bijvoorbeeld in de algemene voorwaarden zijn overeengekomen. Maar daar was in de zaak van Fred geen sprake van.

Fred zou een incassoprocedure kunnen starten om zijn geld te krijgen. Nu Fred had gehoord dat de camping haar geld aan hele andere zaken uitgaf, had hij de mogelijkheid om via een advocaat vóór de incassoprocedure conservatoir beslag te laten leggen op de bankrekening van de camping.

Voor het leggen van conservatoir beslag vraag je via een advocaat toestemming aan de rechter. De advocaat geeft een deurwaarder vervolgens toestemming om beslag te leggen. Na het gelegde beslag zal doorgaans een gerechtelijke procedure moeten worden gestart.

Conservatoir beslag is een bewarend beslag waardoor alle gelden die op de bankrekening van de camping aanwezig zijn, bewaard blijven totdat de rechter een vonnis heeft uitgesproken in de incassoprocedure. Dit gaf Fred de zekerheid dat als er geld op de bankrekening van de camping stond, hij daar na het toewijzende vonnis over kon beschikken.

Tip van de meester

Je kunt dus een duidelijke tip uit deze zaak halen. Met het inschakelen van een advocaat heb je direct meer mogelijkheden om geld dat eigenlijk aan jou toekomt zeker te stellen. Dit geldt niet alleen voor vorderingen van ondernemers maar ook van particulieren. Het leggen van conservatoir beslag hoef je van te voren niet bij je debiteur aan te kondigen. Hierdoor heeft het dus een verrassingseffect. Dit is een voordeel ten opzichte van een incassobrief of een dagvaarding. Je laat conservatoir beslag namelijk vaak voor de procedure leggen. Ga je voor zekerheid? Wees dan op tijd.

Meer weten?

Heb je vragen over deze blog of heb je een soortgelijke situatie als Fred meegemaakt? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag verder.

Lees ook

sleutels huis

Is je huurverhoging wel terecht?

Huis en wonen | oneerlijk beding | huurprijsregelingen | huurrecht
Patrick Jongeling
Patrick Jongeling
Patrick Jongeling
Advocaat Huis en Wonen
Bekijk al mijn berichten

Actueel

Geld voor winkelaankoop (square)

Kan ik mijn geld terugkrijgen als ik iets in een winkel heb gekocht?

Aankopen en geld | winkel | terugbetaling | aankopen
John Aalbers
coverAI_square-Hersteld

AI in de juridische branche

BrandMR | Juridische hulp | AI
Angel Espacia
covergemoedsrust_square

Waarom transparantie in juridische kosten cruciaal is voor je gemoedsrust

BrandMR | kosten | Uurtarieven | adviesgesprek
Ljubica Pesic