Bij een auto zonder garantie heb je meer rechten dan je denkt
Chris Stokman
Chris Stokman
Advocaat Aankopen en Geld

In deze tijd zoeken we het internet af naar de meest uiteenlopende producten, zoals die ene droomjurk of die ene spelcomputer. Stel, je dwaalt even af en je stuit op een advertentie van jouw droomauto. Je bent op slag verliefd en leest de advertentie nauwkeurig door. Je bent enthousiast en belt de verkoper voor een afspraak. Diezelfde middag ga je naar de auto kijken en sluit je de deal van je leven... Totdat je ontdekt dat er allerlei mankementen aan de auto zijn. Wat nu?

De koopovereenkomst, de algemene voorwaarden en de garantie

Bij de aankoop van een nieuwe auto onderteken je meestal een koopovereenkomst waarin de specificaties van de auto en de afspraken die je over de auto hebt gemaakt staan vermeld. Maar bij de aankoop van een tweedehands auto of wanneer je een auto van een particulier koopt, is dit minder vanzelfsprekend. Wordt op een nieuwe auto soms tot wel zeven jaar productgarantie gegeven, bij tweedehands auto’s is een garantie eerder uitzondering dan regel. Let hier dus goed op.

Niet alleen de koopovereenkomst bepaalt jouw rechten en plichten, ook de algemene voorwaarden kunnen de afspraken tussen jou en de verkoper nader regelen. Een goed voorbeeld van betrouwbare algemene voorwaarden bij aankoop van een auto zijn de Algemene voorwaarden BOVAG autobedrijven koop/reparatie & onderhoud (https://www.bovag.nl/garantie). Maar elk bedrijf kan zijn eigen algemene voorwaarden bepalen. Lees deze vóór de aankoop van een auto dan ook goed door.

Sta je geheel met lege handen als je een auto zonder garantie koopt? Niet altijd. De wet biedt in dit geval mogelijk een vangnet, de zogenoemde non-conformiteit.

Non-conformiteit

Naast de productgarantie van de verkoper of leverancier bestaat er ook een zogeheten wettelijke garantie. Deze is opgenomen in artikel 17 van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek. Volgens de wettelijke garantiebepaling moet een afgeleverde zaak aan de overeenkomst beantwoorden. Maar wanneer voldoet een auto aan de overeenkomst? Een zaak beantwoordt in ieder geval niet aan de overeenkomst als zij niet de eigenschappen bezit die de koper op grond van de overeenkomst mocht verwachten. Wat je specifiek van een auto mag verwachten hangt af van verschillende factoren, waaronder de leeftijd van de auto, de onderhoudshistorie, de professionaliteit van de koper en verkoper, het soort gebrek dat zich voordoet en de prijs van de auto.

Onderzoeksplicht en mededelingsplicht

Een koper mag verwachten dat een auto de eigenschappen bezit die voor een normaal gebruik nodig zijn en waarvan hij de aanwezigheid niet hoefde te betwijfelen. Of de auto beschikt over deze eigenschappen moet je vóór de aankoop onderzoeken, de zogenoemde onderzoeksplicht van de koper. Denk hierbij aan het maken van een proefrit en het controleren van de apk en onderhoudsbeurten. Daarnaast moet de verkoper als hij van bepaalde gebreken weet jou hiervan op de hoogte stellen, de zogeheten mededelingsplicht van de verkoper. Hierbij kun je denken aan de schadehistorie van de auto en het opgeven van de juiste kilometerstand.

Wettelijk bewijsvermoeden

Wanneer je als consument een auto koopt van een professionele partij, geldt er een wettelijk bewijsvermoeden als je auto binnen zes maanden na aflevering een gebrek vertoont. In dat geval wordt vermoed dat de auto tijdens de verkoop niet in orde was. Dit vermoeden kan in sommige gevallen worden weerlegd door de verkoper en is niet van toepassing als de aard van de zaak of de aard van de afwijking zich daartegen verzet. Maar let op! Dit geldt enkel bij een overeenkomst tussen een particulier en een professionele partij. Wanneer je als particulier een auto koopt van een andere particulier, geldt het wettelijke bewijsvermoeden niet.

Klachtplicht

Heeft jouw auto een gebrek? Dan is het van belang om hier snel na het ontdekken van het gebrek bij de verkoper over te klagen. Wanneer je niet voldoet aan deze klachtplicht, kun je namelijk geen beroep meer doen op de wettelijke garantiebepaling.

Heb je onlangs een auto gekocht en doen zich kort na de aankoop al gebreken voor? Wij van BrandMR helpen je er graag bij.

Lees ook

schadecoversquare.jpg

Wat moet je doen als je een schadeauto hebt gekocht?

Aankopen en geld | Verborgen gebreken | Schadeauto | Aankoop
Chris Stokman
evan-demicoli-HGCqL-tRcac-unsplash.jpg

Een auto die thuis hoort op de sloop

Aankopen en geld | Auto | Schadeverleden | Dwaling
Chris Stokman
Chris Stokman
Chris Stokman
Advocaat Aankopen en Geld
Bekijk al mijn berichten

Actueel

medewerker in gesprek met de arbeidsarts

Achterstand WIA-beoordelingen: hoe een nieuwe maatregel die moet wegwerken

Werk en inkomen | ziekte | arbeid | wia
Ivanna Hoeneveld
Annulering pakketreizen (square)

Hebben pakketreizen dezelfde annuleringsrechten als producten en diensten?

Aankopen en geld | Herroepingsrecht | Annulerings- of reisverzekering | Pakketreis
Fernando Couvreur
Non-conformiteit (square)

Help! Je hebt een product gekocht, maar het voldoet niet aan je verwachtingen

Aankopen en geld | productaankoop | bewijs | Non-conformiteit
Jeanny Dreef

Doe de check