Heb je recht op een WW-uitkering als je een VSO tekent?
Natascha Schenk
Natascha Schenk
Jurist Werk en Inkomen

Met een vaststellingsovereenkomst (VSO) beëindig je in overleg met je werkgever je arbeidsovereenkomst. Je gaat dan uit dienst. Als je aansluitend een nieuwe baan hebt gevonden, hoef je je over je inkomen geen zorgen te maken. Maar wat als je die nog niet hebt? Dan wil je er zeker van zijn dat je na het eindigen van je dienstverband recht hebt op een WW-uitkering.

Instemmen

Als je de VSO tekent, stem je in feite in met de beëindiging van je dienstverband. Misschien heb je weleens gehoord dat dit eigenlijk niet mag en dat je dan geen WW-uitkering krijgt. We kunnen je wat dat betreft direct geruststellen: je mag met behoud van WW-rechten instemmen met de VSO. Het feit dat jij je handtekening hebt gezet onder de VSO is op zichzelf geen reden om een WW-uitkering te weigeren. Je moet natuurlijk wel voldoen aan alle voorwaarden die voor de WW gelden.

Let op! Ben je ziek of heeft de werkgever een loonsanctie van het UWV gekregen? Dan is de hoofdregel dat je niet mag instemmen met de beëindiging van je dienstverband.

Voorwaarden voor een WW-uitkering

Vraag je een WW-uitkering aan, dan bekijkt het UWV of je aan alle voorwaarden daarvoor voldoet. De meeste voorwaarden hebben te maken met je arbeidsverleden. Bijvoorbeeld: hoe lang je hebt gewerkt en hoeveel arbeidsuren je kwijt bent na het eindigen van je arbeidsovereenkomst. Wil je meer weten daarover? Bekijk dan onze BrandMR video met uitleg over de WW-uitkering.

Reden van de beëindiging

Het UWV onderzoekt daarnaast ook waarom jij en je werkgever de arbeidsovereenkomst hebben beëindigd. Belangrijk is dat de werkgever het initiatief heeft genomen en de beëindiging heeft voorgesteld. Het is noodzakelijk dat dit ook in de VSO staat. Anders krijg je geen WW-uitkering.

De WW-uitkering wordt ook geweigerd als je je niet als goed werknemer hebt gedragen en de werkgever daarom het dienstverband wilde beëindigen. Was er bijvoorbeeld sprake van fraude, diefstal, geweld of werkweigering? Dan heb je geen recht op een WW-uitkering.

Opzegtermijn

Je hebt ook geen recht op een WW-uitkering zolang de opzegtermijn nog niet is verstreken. Dat zit zo.

Stel, in je arbeidsovereenkomst staat voor de werkgever een opzegtermijn van drie maanden. Maar je bent het helemaal zat en daarom besluit je in te stemmen met een kortere opzegtermijn van één maand. Je dienstverband eindigt daarom niet per 1 juli 2023 maar per 1 mei 2023.

Dat klinkt goed. Totdat je de WW-beslissing ziet. In de maanden mei en juni is sprake van een uitsluitingsgrond waardoor je pas vanaf 1 juli 2023 recht hebt op een WW-uitkering. Je mist dus twee maanden inkomen.

Ontslagvergoeding

Spreek je met je werkgever af dat hij jou een ontslagvergoeding betaalt? Dan hoef je je geen zorgen te maken dat het UWV dat verrekent met je WW-uitkering. Dit staat namelijk los van elkaar. Bekijk deze video als je meer wil weten over de ontslagvergoeding.

Advies

Op onze website vind je nog veel meer informatie over de VSO. Lees bijvoorbeeld ook het artikel van mijn collega Michelle met vijf tips om méér uit de beëindigingsregeling te halen.

Wil je jouw situatie graag persoonlijk bespreken? Plan dan een adviesgesprek bij Brandmeester in. Meer informatie over je rechten bij ontslag vind je hier.

Lees ook

Ziek persoon die een thermometer vast houdt

Hoe hoog is een WIA-uitkering en welke aanvullingen daarop kun je krijgen?

Werk en inkomen | wia | Arbeidsongeschikt | aanvulling
Natascha Schenk
Wia en een vso

Een vaststellingsovereenkomst tekenen vóórdat de WIA-beslissing

Werk en inkomen | arbeidsvoorwaarden | studiekostenbeding | opleidingskosten
Natascha Schenk
Natascha Schenk
Natascha Schenk
Jurist Werk en Inkomen
Bekijk al mijn berichten

Actueel

arbeidsconflict

Een arbeidsconflict én je bent ziek: wat nu?

Werk en inkomen | opleidingskosten | arbeidsvoorwaarden | studiekostenbeding | mediation
Hélène de Graaf-de Waard
Een man op social media

Ontslag door online gedrag?

Werk en inkomen | ontslag | social media | online gedrag
Dagmar de Groot
WOZ bezwaar

Hoe maak je bezwaar tegen een WOZ-beschikking?

BrandMR | Bezwaar | woz | woningmarkt
Tessa van Swieten