Tips van de meester 6: Een verkeerde vloer gelegd. Wie draait er op voor de verwijderings- en installatiekosten?
Dominique Veen
Dominique Veen
Jurist

Deze zesde tips van de meester gaat over het geschil van Floor met een verkoper van laminaatvloeren. Floor heeft de laminaatvloer laten leggen door een ander: een erkende vloerenlegger. Maar na het leggen van deze vloer blijkt dat deze niet goed is. De verkoper biedt een nieuwe vloer aan. Maar moet Floor de vloerenlegger nu opnieuw betalen of komen deze kosten voor rekening van de verkoper?

Verkeerde vloer

Floor heeft een nieuwe laminaatvloer gekocht maar kan de vloer niet zelf leggen. Daarom heeft zij een erkende vloerenlegger ingeschakeld. Nadat de vloer is gelegd, komt Floor kijken naar het resultaat. Maar in plaats van dat Floor enthousiast is over haar nieuwe vloer is zij helemaal niet blij. Het ligt niet aan het werk van de vloerenlegger maar de laminaatvloer is heel anders dan in de winkel. Er zit een soort oranje gloed overheen.

Floor stuurt daarom direct een klacht per e-mail naar de verkoper. De verkoper biedt Floor een nieuwe vloer aan. Floor is hier natuurlijk blij mee. Maar hoe zit het nu met het de kosten voor het verwijderen en het opnieuw laten leggen van de vloer? Floor informeert hierover bij de verkoper. De verkoper geeft aan dat zij niet verplicht zijn om deze kosten te dragen. Zij zouden wettelijk alleen verplicht zijn om de vloer te vervangen. Floor heeft hier haar twijfels over.

Juridische uitleg

In het geval van een consumentenkoop geeft de wet aan dat de afgeleverde zaak conform de overeenkomst moet zijn. Dit betekent dat de aankoop geen gebrek heeft en de eigenschappen moet hebben die de koper op grond van de koopovereenkomst mag verwachten. Als de aankoop toch gebrekkig is, kan de koper kosteloos herstel van de aankoop of vervanging daarvan eisen. Onder bepaalde voorwaarden kan de koopovereenkomst ook ontbonden worden of kan de koper aanspraak maken op een korting.

Als er binnen 12 maanden na de aflevering een gebrek ontstaat, dan wordt er vermoed dat de aankoop bij aflevering al gebrekkig was. In dat geval wordt de bewijslast omgekeerd en moet de verkoper bewijzen dat dit niet zo is. Dit lukt in veel gevallen niet. Wel moet de consument hierover tijdig schriftelijk klagen bij de verkoper.

De wet bepaalt dat de kosten die met vervanging gepaard gaan niet bij de consument in rekening mogen worden gebracht. Het Hof van Justitie van de Europese Unie heeft geoordeeld dat onder kosteloze vervanging ook moeten worden begrepen: “De kosten voor het verwijderen van de inmiddels geïnstalleerde, gebrekkige zaak en het installeren van een vervangende zaak.” Ook als de installatie zelf niet bij de oorspronkelijke koopovereenkomst is overeengekomen. Als de kosten voor vervanging extreem hoog zijn, kan het wel zo zijn dat de verkoper alleen een evenredig deel daarvan moet vergoeden.

Hieruit volgt dat de verkoper Floor een vervangende vloer zal moeten leveren en daarnaast ook de kosten voor het verwijderen en het opnieuw laten leggen van de vloer zal moeten betalen.

Tip van de meester

De tip die je uit deze zaak kunt halen is de volgende: controleer vooraf het product zodat je achteraf geen discussie krijgt over de verwijderings- en installatiekosten. Gaat het alsnog mis? Dan weet je nu waar je recht op hebt. In principe moet de verkoper ook deze kosten voor haar rekening nemen.

Lees ook

Een ouderwetse telefoon

Je bent ongevraagd gebeld door een bedrijf. Zit je nu vast aan een contract?

Aankopen en geld | contract | aankopen | cold calling
Dominique Veen
cover_bewijsvermoeden_aankopen_gebreken_square

Wettelijk bewijsvermoeden bij aankopen met een gebrek verlengd van zes naar twaalf maanden

Aankopen en geld | Gebrekkig product | aankopen | bewijsvermoeden
Dominique Veen
Dominique Veen
Dominique Veen
Jurist
Bekijk al mijn berichten

Actueel

Autodealer (square)

Veel autoverkopers negeren onterecht de wettelijke garantie

Aankopen en geld | garantie | Auto
Floris van der Weijden
Bestelknop (square)

Bestelknop met tekst 'bestellen' of 'bestelling plaatsen' is onduidelijk voor consument

Aankopen en geld | Consument | Koopovereenkomst
Floris van der Weijden
Harde muziek (square)

Wat te doen als de buren dagelijks harde muziek draaien?

Huis en wonen | Muziek | Geluidsoverlast
Myrthe Kokshoorn

Doe de check