CNV kondigt rechtszaak aan over compensatie zorgpersoneel met long covid
Peter Hoitinga
Peter Hoitinga
Marketing directeur

Vakbond CNV Zorg & Welzijn begint een gerechtelijke procedure voor een fatsoenlijke compensatie voor geleden inkomensverlies van zorgpersoneel met long covid. Zorgpersoneel dat long covid heeft of heeft gehad, gaat er tienduizenden euro’s en in sommige gevallen structureel 30 procent in inkomen op achteruit. De overheid biedt daar tot nu toe geen sluitende oplossing voor.

Wat is de rol van BrandMR?

Advocaat Peter Leermakers van Brandmeester en advocaat Marijn Kingma van Höcker Advocaten hebben namens CNV een sommatiebrief gestuurd aan het Ministerie van VWS met de wens nu snel tot een oplossing te komen. Heeft dit geen effect, dan wil de bond een compensatie via de rechter afdwingen. CNV Zorg & Welzijn heeft er al in een vroeg stadium regelmatig op aangedrongen dat dit schrijnende probleem moest worden aangepakt. Tot nu toe hebben zich bij de vakbonden zo’n 6 à 7 duizend mensen gemeld met deze problemen maar het ligt voor de hand dat veel meer zorgmedewerkers ermee te maken hebben. Zij worden dan ook opgeroepen zich aan te sluiten bij de Stichting Inkomensverlies Corona. Ook niet-leden kunnen zich melden. Je kan je hier aanmelden.

Waarom vindt BrandMR deze actie belangrijk?

Brandmeester komt op voor de grote groep middeninkomens waarvoor het recht niet vanzelfsprekend toegankelijk is. Vaak is er sprake van een grote machtsongelijkheid omdat rechtshulp op traditionele uurtje-factuurtjebasis niet betaalbaar en ontoegankelijk is. En de middelen en de macht van de wederpartij groter.

Zorgmedewerkers hebben voor ons in de frontlinie gestaan tijdens de coronacrisis. Een grote groep zorgmedewerkers is besmet geweest met corona en een aanzienlijk deel kampt nu met (ernstige) langdurige klachten en heeft long covid. Ondanks dat het gaat om een groot aantal mensen - waarvan een aanzienlijk aantal met zeer ernstige en langdurige klachten - wordt er vanuit de overheid weinig aandacht besteed aan deze patiënten. Sterker nog, zeker waar het gaat om mensen in cruciale beroepen worden longcovidpatiënten door de overheid aan hun lot overgelaten.

Zorgmedewerkers die in de eerste golf besmet zijn geraakt en long covid hebben opgelopen zijn inmiddels twee jaar ziek en raken nu hun baan kwijt, evenals een deel van hun inkomen en hun BIG-registratie. Dit heeft voor hen vergaande gevolgen. Naast hun baan en hun rol in het maatschappelijke leven raken deze zorgmedewerkers in veel gevallen hun bestaanszekerheid kwijt. En in sommige gevallen zelfs hun huis. Van het applaus voor ‘onze zorghelden’ kunnen zij niet leven. Zorgmedewerkers moeten weten waar ze aan toe zijn en verdienen onze steun om hun recht te halen.

Wat is de relatie van BrandMR met CNV?

Rechtshulp is een onderdeel van het CNV-lidmaatschap. Met deze uitgebreide rechtshulp is een CNV-lid altijd verzekerd van juridisch advies voor werk en inkomen en rechtsbijstand voor overige kwesties. De advocaten en juristen van Brandmeester helpen de leden van CNV bij juridische geschillen op het gebied van aankopen en geld, huis en wonen en schade en letsel in samenwerking met Anker Insurance.

Het persbericht van CNV vind je hier.

Lees ook

coveradvocaten_tarieven_square

Het einde van de open advocatenrekening

BrandMR | Prijsverhoging | Energielasten | Huurprijs
Peter Hoitinga
heating-gc43a68ee6_1920.jpg

Veel energiebedrijven kondigen prijsverhogingen veel te laat aan

Aankopen en geld | Prijsverhoging | Bezwaar | Energielasten
Peter Hoitinga
Peter Hoitinga
Peter Hoitinga
Marketing directeur
Bekijk al mijn berichten

Actueel

cover_bedrijfseconomisch_ontslag_square

Bedrijfseconomisch ontslag. Ontslagvergunning of vaststellingsovereenkomst?

Werk en inkomen | Ontslagvergunning | reorganisatie | Vaststellingsovereenkomst
Carmen Dumpel
square_tip5_gebreken
cover_bewijsvermoeden_aankopen_gebreken_square

Wettelijk bewijsvermoeden bij aankopen met een gebrek verlengd van zes naar twaalf maanden

Aankopen en geld | Gebrekkig product | bewijsvermoeden | aankopen
Dominique Veen