Rijden met slippers of blote voeten. Verboden of niet?

Het is altijd een discussie merk ik. Mag je nou wel of niet met slippers of blote voeten rijden? Zelf dacht ik ook altijd dat dit verboden was. Maar niets is minder waar. Het is helemaal niet verboden in Nederland. Trek nou niet in één keer je slippers aan of uit maar lees eerst even verder.

Op je blote voeten of met slippers achter het stuur is niet wettelijk verboden. Er is geen wetsartikel waarin staat: ‘’Gij mag niet rijden met blote voeten of slippers.’’ Al zou dit niet eens zo’n heel gek idee zijn. Maar er staat wel in de wet dat het verboden is je zo te gedragen dat er een gevaar op de weg kan worden veroorzaakt. En dat je het verkeer niet mag hinderen. Ja dat klopt, maar dit is niet voldoende om je een bekeuring te geven. Het moet echt zijn opgenomen in de wet.

Zie dit niet nu niet meteen als vrijbrief om het dan maar te doen. Het wordt ten strengste afgeraden om te rijden op je blote voeten of slippers. Een kleine reminder waarom:

  • Je slippers kunnen achter je pedalen vast komen te zitten
  • Je slippers kunnen van de pedalen afglijden
  • Ook met blote voeten heb je minder grip. Dit doet bij mij trouwens ook nog eens pijn aan mijn voeten.

Kortom, het kan zorgen voor levensgevaarlijke situaties waarin je - geloof mij - niet terecht wil komen.

Betekent dit dan ook dat ik gewoon verzekerd ben?

Zolang er in je polisvoorwaarden niets staat over het rijden met slippers of blote voeten ben je verzekerd. Er staat waarschijnlijk wel in dat je niet bewust gevaarlijke situaties moet veroorzaken (grove schuld). Of het rijden op slippers of op blote voeten ook onder grove schuld valt, daar kun je nog over discussiëren. Ons advies? Doe het niet. Koop een paar blitse instappers en wissel je schoenen om. Tegenwoordig heb je hele leuke instappers.

Word je nou toch aangereden en is het excuus: “Sorry, mijn slipper gleed van mijn pedaal af!” En ervaar je klachten of heb je verwondingen? Mijn collega’s bij Brandmeester die gespecialiseerd zijn op het gebied van letselschade staan je graag bij.

vic-N4xTWYhILb8-unsplash.jpg

Aankopen en geld | Tips aankoop pup, Onderzoeksplicht, Mededelingsplicht

Hoe voorkom je dat je een verkeerde puppy koopt?

Tijdens covid-19 is de vraag naar puppy’s enorm gestegen. Online platforms zoals Marktplaats staan vol met puppy’s die een thuis zoeken. Je struint de online platforms af, stuit op een advertentie en bent direct verkocht door de aanblik van talloze pluizige snuitjes. Maar waar moet je op letten bij het kopen van een pup via een online platform? En wat mag je verwachten van de verkoper?

Lees meer