Vijf tips om nog meer uit je vaststellingsovereenkomst te halen
Michelle de Kip
Michelle de Kip
Advocaat Werk en Inkomen
Illustratie van een persoon die vragen heeft bij haar contract

Op het moment dat je een beëindigingsovereenkomst - ook wel vaststellingsovereenkomst genoemd - van je werkgever ontvangt, kan er veel op je afkomen. Je weet niet goed hoe je het beste kan reageren naar je werkgever en er kunnen veel juridische termen in staan die je misschien niet goed begrijpt. Je kan het oneens zijn met je ontslag en je baan graag willen behouden. Of je bent helemaal klaar met je werkgever en wil juist het onderste uit de kan halen. Het is dus logisch dat je met veel vragen zit. Ik geef je daarom vijf tips om nog meer uit je vaststellingsovereenkomst te halen.

1. Voer een gesprek met je werkgever

Als je wordt uitgenodigd voor een gesprek met je werkgever, dan verwacht je werkgever meestal niet dat je direct inhoudelijk reageert op de vaststellingsovereenkomst. Je werkgever wil eerst alleen de vaststellingsovereenkomst even met je bespreken en uitleggen. Je kan dit gesprek gewoon aanhoren. Maar het is verstandig om in dit gesprek nog nergens mee akkoord te gaan of iets af te wijzen. Als je eenmaal met iets hebt ingestemd, wordt het lastig om dat weer te wijzigen. Laat je dus niet verleiden om alvast inhoudelijk te reageren op je vaststellingsovereenkomst of hierover te onderhandelen met je werkgever. Dit kan je beter aan je advocaat of jurist overlaten. En uiteraard kunnen we je daar bij Brandmeester altijd bij helpen.

2. Win juridisch advies in

Zodra je een vaststellingsovereenkomst ontvangt, is het verstandig om direct juridisch advies in te winnen. Je hebt als werknemer het recht om juridisch advies te vragen. Dit zorgt ervoor dat je goed geïnformeerd bent over de inhoud van de aangeboden regeling en de gevolgen van het einde van je dienstverband duidelijk voor je zijn. Het inwinnen van juridisch advies kost wel wat tijd. Als je werkgever een zeer korte termijn stelt om te reageren, dan kan je direct aangeven dat dit te kort dag is om goed juridisch advies in te winnen en dat je daarom graag uitstel wil. Het is namelijk gebruikelijk dat je werkgever je één à twee weken de tijd geeft om goed juridisch advies in te kunnen winnen. Teken dus nooit een vaststellingsovereenkomst zonder advies van een advocaat of jurist.

3. Zorg dat je je juridische kosten vergoed krijgt

Voor het inwinnen van juridisch advies maak je kosten. Het is redelijk dat je werkgever hier een bijdrage voor levert. Soms is er in de vaststellingsovereenkomst al een vergoeding voor de juridische kosten opgenomen, dit wordt ook wel een transitievergoeding genoemd. Dit bedrag kan je dan gebruiken om een advocaat of jurist in te schakelen. Maar soms is er in de vaststellingsovereenkomst helemaal geen vergoeding voor de juridische kosten opgenomen. Of is het genoemde bedrag te laag om alle juridische kosten te dekken. Als dat zo is, kunnen we voor je onderhandelen om de volledige juridische kosten vergoed te krijgen. De werkgever is hier bijna altijd toe bereid.

4. Ga voor een hogere ontslagvergoeding

In de vaststellingsovereenkomst is meestal een ontslagvergoeding opgenomen. Als je werkgever geen goede reden heeft om je te ontslaan, kunnen we onderhandelen over een hogere vergoeding. Ga daarom nooit direct akkoord met een vaststellingsovereenkomst. Vraag altijd eerst juridisch advies. Bekijk onze blog als je meer wilt informatie over welke vergoeding je werkgever moet betalen voor het ontslag?

5. Laat je concurrentie- of relatiebeding vervallen

In je arbeidsovereenkomst kan een concurrentie- en/of relatiebeding staan. Hierdoor kan je één of twee jaar na het einde van je dienstverband worden beperkt in je kansen op de arbeidsmarkt. Je mag hierdoor niet bij concurrenten of klanten van je werkgever in dienst treden of samenwerken met klanten van je werkgever. In een vaststellingsovereenkomst kunnen we vaak voor je onderhandelen dat deze bedingen vervallen. Hierdoor word je niet meer belemmerd op de arbeidsmarkt.

Meer weten over wat je rechten zijn en welke stappen je moet ondernemen bij ontslag?

Lees ook

matt-hoffman-Q0AM87PsYkE-unsplash.jpg

Zoek het maar uit! Ik neem ontslag

Werk en inkomen | Ontslag | Emotioneel | Boos
Michelle de Kip
steve-johnson-hokONTrHIAQ-unsplash.jpg

Rechter tikt onfatsoenlijke werkgever op de vingers

Werk en inkomen | Billijke vergoeding
Michelle de Kip
Michelle de Kip
Michelle de Kip
Advocaat Werk en Inkomen
Bekijk al mijn berichten

Actueel

Harde muziek (square)

Wat te doen als de buren dagelijks harde muziek draaien?

Huis en wonen | Muziek | Geluidsoverlast
Myrthe Kokshoorn
Fout UWV (square)

Te lage uitkering door fout UWV? Meld je aan voor de herstelactie

Werk en inkomen | UWV | Bezwaar | WIA-uitkering
Natascha Schenk
Werken tijdens vakantie (square)

Tijdens je vakantie tóch werken? Dit zijn jouw rechten

Werk en inkomen | Vakantie | rechten | Werkgever
Danielle van den Bergh-Beck

Doe de check