Rechter tikt onfatsoenlijke werkgever op de vingers
Michelle de Kip
Michelle de Kip
Advocaat Werk en Inkomen

Soms misdraagt een werkgever zich zo ernstig dat de rechter in een ontslagzaak een extra ontslagvergoeding kan toekennen aan een werknemer. Deze zogenoemde billijke vergoeding staat los van de transitievergoeding en is dus een extra ontslagvergoeding. Mijn collega Natasja van Mourik besteedde in haar blog al aandacht aan alle ontslagvergoedingen die kunnen spelen bij een einde dienstverband. Klik hier om haar blog te lezen.

De Telegraaf kopte op 12 juli 2021: “Werknemer gewond bij explosie, dag erna op non-actief: € 40.000,- ontslagvergoeding”. Ik stond de werknemer bij in deze zaak. Daarbij werd de werknemer zo onrechtvaardig behandeld dat we naar de rechter zijn gestapt om een extra ontslagvergoeding af te dwingen.

Er was het volgende aan de hand. De werknemer kreeg van zijn werkgever de opdracht om een nieuw laadpunt te laten installeren. Nadat de eerste elektromonteur volgens de werkgever 50 euro te duur was, ging de werknemer op zoek naar een goedkopere elektromonteur. Die werd gevonden en ingeschakeld. Maar de installatie ging helemaal mis waardoor er een explosie plaatsvond. Zowel de elektromonteur als de werknemer liepen daarbij verwondingen op. Ook was er brandschade aan het pand. Maar In plaats van de werknemer zijn medeleven te tonen en een fruitmand te laten bezorgen, gaf de werkgever de werknemer op zijn donder, stelde hij hem direct op non-actief en stelde hij hem ook nog eens aansprakelijk voor alle schade van het bedrijfsongeval. Als klap op de vuurpijl probeerde de werkgever de werknemer ook nog te ontslaan. Terwijl de werknemer nog ziek was ook. Maar de rechter ging hier niet in mee.

Misdragen

Nadat de eerste rechter al oordeelde dat een ontslag onder deze omstandigheden natuurlijk echt niet kon, was dat nog steeds geen reden voor de werkgever om zich fatsoenlijk te gedragen. Wat volgde waren twee langslepende jaren waarin hij zich keer op keer bleef misdragen. Adviezen van de bedrijfsarts volgde hij niet op en een vakantie die de werknemer voor zijn herstel nodig had weigerde hij. De werknemer kreeg door deze hele gang van zaken steeds meer gezondheidsklachten. Na twee jaar ziekte volgde er dan alsnog een ontslag door het UWV waarbij de werknemer alleen een transitievergoeding van rond de € 5000,- meekreeg. Het leven van de werknemer was door deze onfatsoenlijke werkgever volledig op zijn kop gezet terwijl de werkgever opnieuw probeerde er goedkoop mee weg te komen. Deze zaak greep mij – door zijn onrechtvaardigheid en onverteerbaarheid - zo aan dat ik namens de werknemer een procedure ben gestart om een extra vergoeding te krijgen. De rechter gaf in deze procedure de werknemer opnieuw volledig gelijk en oordeelde dat de werknemer recht had op een extra ontslagvergoeding van € 40.000,- bruto. Een overwinning voor rechtvaardigheid!

Heb jij ook een werkgever die zich onfatsoenlijk opstelt? En wil je weten of je recht hebt op een extra ontslagvergoeding? Vraag dan advies bij Brandmeester. Als je wilt, kunnen we onderhandelen met je werkgever over een vergoeding of als het nodig is zelfs procederen. Jij bepaalt zelf welke stap je wilt nemen en weet van te voren precies wat het gaat kosten.

Lees ook

beeindigingsovereenkomstsquare.jpg

Vijf tips om nog meer uit je vaststellingsovereenkomst te halen

Werk en inkomen | Ontslagvergoeding | Vaststellingsovereenkomst | beëindigingsovereenkomst
Michelle de Kip
matt-hoffman-Q0AM87PsYkE-unsplash.jpg

Zoek het maar uit! Ik neem ontslag

Werk en inkomen | Ontslag | Emotioneel | Boos
Michelle de Kip
Michelle de Kip
Michelle de Kip
Advocaat Werk en Inkomen
Bekijk al mijn berichten

Actueel

Geld voor winkelaankoop (square)

Kan ik mijn geld terugkrijgen als ik iets in een winkel heb gekocht?

Aankopen en geld | winkel | terugbetaling | aankopen
John Aalbers
coverAI_square-Hersteld

AI in de juridische branche

BrandMR | Juridische hulp | AI
Angel Espacia
covergemoedsrust_square

Waarom transparantie in juridische kosten cruciaal is voor je gemoedsrust

BrandMR | kosten | Uurtarieven | adviesgesprek
Ljubica Pesic