Wat moet ik doen bij ontslag?

Ontslag. Leuk is het zelden. En of je nou ontslag neemt of ontslagen wordt, er zijn altijd vragen die je bezig zullen houden. Waar heb je recht op wanneer je ontslagen wordt bijvoorbeeld? En is je ontslag eigenlijk wel terecht?

Een ontslag kan je emotioneel en financieel flink zwaar vallen. Misschien kwam het wel totaal onverwachts. Of voelt de reden voor je ontslag bijzonder onrechtvaardig. En ja, wat zijn dan je rechten als werknemer?

Gelukkig helpen de advocaten en juristen van Brandmeester je hier graag verder mee. En in de volgende video zetten we het nog eens helder voor je op een rij.

Illustratie van iemand die ontslagen wordt door haar werkgever

Je bent ontslagen. Wat nu?

De periode na je ontslag kan aanvoelen als een onzekere periode. Toch zijn er bij een ontslag duidelijke spelregels die je snel weer het gevoel van controle terug kunnen geven.

Soms zie je een ontslag al van mijlenver aankomen. Omdat het niet goed gaat op het werk of omdat de resultaten tegenvallen. Maar soms kun je hier ook totaal door worden verrast.

Hoe dan ook is het belangrijk om tijdens een gesprek altijd rustig te blijven. Laat je niet leiden door emoties en vooral: teken helemaal niets. Neem een eventueel voorstel mee naar huis om nog eens rustig door te lezen en ga pas later op de situatie in.

Ontslagen? Ontdek je opties
uitkeringen en vergoedingen

Claim tijdig je transitievergoeding.

Wanneer je door je werkgever wordt ontslagen, kun je volgens de wet aanspraak maken op een ontslagvergoeding. Deze ontslagvergoeding wordt ook wel de transitievergoeding genoemd. De transitievergoeding is zowel van toepassing op werknemers met een vast dienstverband als op werknemers met een tijdelijk dienstverband. Vanaf de eerste dag van je dienstverband bouw je deze transitievergoeding als het ware op.

Meer over transitievergoeding
Illustratie van een persoon die vragen heeft bij haar contract

Kan je zonder reden ontslagen worden?

Of je nu een tijdelijk of een vast contract hebt, je kan altijd door je werkgever ontslagen worden. Maar dit mag niet zomaar.

Heb je een tijdelijk contract en wil je werkgever deze niet verlengen? Dan is hij of zij verplicht je een maand vóór het aflopen van jullie overeenkomst te vertellen of jullie arbeidsrelatie wordt voortgezet.

Is je werkgever te laat met het melden van je ontslag? Dan is hij vaak schadeplichtig. Dat betekent dat je werkgever je een schadevergoeding moet betalen. De hoogte van deze schadevergoeding hangt af van de tijd die je werkgever te laat was met het melden van je ontslag.

Lees hieronder meer over ontslag zonder reden.

Zonder reden ontslagen?
solliciteren en thuiswerken

Kun je een tijdelijke dienstverband tussentijds opzeggen?

In de meeste gevallen staat alles over tussentijds opzeggen beschreven in je overeenkomst of in de collectieve arbeidsovereenkomst. Meestal moet je voor het einde van de maand schriftelijk je baan opzeggen bij je werkgever. De maand na het indienen van je ontslag gebruik je dan om ‘uit te werken’. Maar voor sommigen duurt dit wel twee tot drie maanden. Heb je nog vakantiedagen over? Dan kun je die met toestemming van je werkgever opmaken in je laatste maand of laten uitbetalen.

Kun je tussentijds opzeggen?
Illustratie Massa ontslag reorganisatie

Op staande voet ontslagen

Ontslag op staande voet is de zwaarste sanctie die een werkgever je als werknemer kan opleggen. Na een ontslag op staande voet heb je per direct geen inkomen meer, heb je geen recht op een WW-uitkering en ben je mogelijk nog een schadevergoeding verschuldigd aan je werkgever.

Het ontslag op staande voet kan je alleen opgelegd worden als je je als werknemer ernstig hebt misdragen. Het gaat dus echt om serieuze gevallen.

Toch hoeft dit niet het absolute einde voor je te zijn. Zelfs als je de fout in bent gegaan of op zijn zachtst gezegd de zaken niet zo handig hebt aangepakt, is je zaak niet zomaar kansloos.

In de blog hieronder legt onze jurist Carmen Dumpel je dat nog eens haarfijn uit.

Op staande voet ontslagen?
Illustratie van de algemene voorwaarden

Een vaststellingsovereenkomst. Maar wat stel je nou eigenlijk vast?

Vaak gaat ontslag gepaard met een vaststellingsovereenkomst. Maar wat is dit nou precies? En beter gezegd: wat moet je er mee?

Een vaststellingsovereenkomst is een overeenkomst waarin een werkgever en een werknemer onderling afspraken vastleggen. Zo’n overeenkomst biedt vaak uitkomst omdat de werkgever en de werknemer er goede afspraken mee kunnen maken over het beëindigen van een dienstverband.

Ontslag is een situatie die veel gevolgen heeft voor beide partijen. Zorg er daarom voor dat alle punten goed worden vastgelegd zodat beide partijen hiermee in kunnen stemmen.

Lees er meer over
Illustratie van een blije klant haar duimen omhoog

Tips om nóg meer uit je vaststellingsovereenkomst te halen

Bij ontslag krijg je vaak te maken met een beëindigingsovereenkomst, ook wel vaststellingsovereenkomst genoemd. Meestal ontvang je die van je werkgever.

Hierdoor kan er veel op je afkomen. Misschien weet je niet goed hoe je nou moet reageren naar je werkgever. Of misschien staan er wel allerlei juridische termen in die je niet goed begrijpt.

Verder kan je het oneens zijn met je ontslag en je baan graag willen behouden. Maar misschien ben je ook wel helemaal klaar met je werkgever en wil je juist het onderste uit de kan.

Je kan dus met veel verschillende vragen zitten. Hieronder vijf tips om meer uit je vaststellingsovereenkomst te halen.

Vijf tips om meer uit je vaststellingsovereenkomst te halen
uitkeringen en vergoedingen

Welke prijs moet je werkgever betalen voor je ontslag?

Wanneer je door je werkgever wordt ontslagen, kan je volgens de wet aanspraak maken op een ontslagvergoeding. Deze compensatie wordt ook wel een transitievergoeding genoemd. Als voorwaarde geldt dat je werkgever het initiatief heeft genomen om je dienstverband te beëindigen. Wanneer je zelf ontslag neemt of je je werkgever om ontslag vraagt, hoeft je werkgever geen transitievergoeding te betalen. Het initiatief ligt dan immers bij jou.

Besluit je werkgever om je tijdelijke contract niet te verlengen? Ook dan heb je recht op een transitievergoeding. De transitievergoeding is namelijk ook van toepassing op werknemers met een tijdelijk dienstverband.

Sinds 2020 heb je ook bij beëindiging van een kort dienstverband recht op een transitievergoeding. Vanaf dag 1 van je dienstverband bouw je deze als het ware op.

Welke prijs moet je werkgever betalen voor jouw ontslag?
Een man met pensioen denkend aan zijn vakantie

Wat als je per ongeluk zelf ontslag genomen hebt?

Er zijn ook gevallen waarin je niet ontslagen wordt maar zelf ontslag neemt. Dit kan bijvoorbeeld voortkomen uit ruzies en frustraties die ontstaan zijn op de werkvloer. Hierdoor kunnen de emoties hoog oplopen. Je kan je dan zo rot voelen dat je in een opwelling besluit om ontslag te nemen bij je werkgever.

Als de emoties eenmaal weggezakt zijn, kom je er dan vaak achter dat je eigenlijk helemaal geen ontslag wilde nemen. Maar hoe los je dat nu weer op?

Michelle de kip vertelt er hier alles over in deze blog.

Ik neem ontslag

Voorbeeldzaken & klantverhalen

In bepaalde situaties kan je zelf maar weinig doen aan je ontslag. Bijvoorbeeld als er sprake is van een ontslag om bedrijfseconomische redenen. Vaak gaat dit gepaard met een reorganisatie en massaontslag.

Maar zelf in dat soort gevallen ben je niet volledig machteloos. In dit soort scenario's kan er altijd nog onderhandeld worden over de transitievergoeding of de vaststellingsovereenkomst.

Kom je er zelf niet uit? Gelukkig staand de advocaten en juristen van Brandmeester altijd klaar om je te helpen.

Kijk hieronder wat onze klanten van ons vinden.

Illustratie van een blije klant haar duimen omhoog

“Kijk, ik zie zo’n ding eens in mijn leven. Maar zij ziet er vier in de week”

Jolanda kreeg te maken met een vaststellingsovereenkomst en wilde graag dat deze zo goed mogelijk voor haar uitpakte. Gelukkig kon onze arbeidsrechtjurist Stéphanie da Silva Curiël haar daar goed bij helpen.

Lees het verhaal van Jolanda
Illustratie van iemand die ontslagen wordt door haar werkgever

“Het was alsof ik een moord gepleegd had”

Voor Nola kwam haar ontslag totaal onverwacht. Ze werd op staande voet ontslagen. Maar voor haar gevoel had ze niks misdaan. Onze advocaat Michelle de Kip hielp Nola door te onderhandelen met haar werkgever. Zo kwamen ze uiteindelijk tot een resultaat waar Nola zeer tevreden mee was.

Lees het verhaal van Nola
Illustratie Massa ontslag reorganisatie

‘Toen heb ik gezegd: "Dat weiger ik te tekenen”’

Maris werd na 37 jaar trouwe dienst in de scheepsvaart ontslagen vanwege een strenger beleid. Na eerst op non-actief gesteld te zijn, werd hem een vaststellingsovereenkomst aangeboden waarmee hij het totaal oneens was. Uiteindelijk kwam het tot een rechtszaak. Dankzij de hulp van Brandmeester wist hij deze op alle fronten te winnen.

Lees het verhaal van Maris
Persoon die de online check doet

JURIDISCHE HULP VOOR EEN VASTE, SCHERPE PRIJS

Heb je zelf te maken met een ontslag? Of wil je er graag advies over inwinnen? Schakel dan de advocaten en juristen van Brandmeester in. Brandmeester is het toegankelijke alternatief voor een traditionele advocaat. In vier eenvoudige stappen biedt het je juridische hulp voor een vaste, scherpe prijs. Je weet direct wat je kansen zijn en wat het je gaat kosten.

Doe de gratis check en binnen een paar minuten weet je of Brandmeester je verder kan helpen.

Doe de check