Volledig arbeidsongeschikt maar toch geen IVA-uitkering. Hoe kan dat?
Natascha Schenk
Natascha Schenk
Jurist Werk en Inkomen
75 procent IVA

Stel je bent volgens het UWV volledig arbeidsongeschikt. Maar omdat je nog in behandeling bent, is het UWV van mening dat er nog geen sprake is van duurzame ongeschiktheid. Daarom krijg je een WGA-uitkering in plaats van een IVA-uitkering. Dat scheelt jou 5% uitkering en bovendien heb je nog altijd een re-integratieverplichting. Kan het UWV zomaar besluiten dat je nog niet duurzaam ongeschikt bent, enkel en alleen omdat je nog in behandeling bent?

𝗠đ—ŧ𝘁đ—ļ𝘃𝗲đ—ŋđ—ļđ—ģ𝗴

De inschatting van het UWV moet berusten op een concrete en deugdelijke afweging van feiten en omstandigheden die voor jou aan de orde zijn. Dat betekent dat de motivering toegespitst moet zijn op jou en dat het UWV niet kan volstaan met algemeenheden of algemene medische informatie.

𝗗đ—ŧ𝗲𝗹 𝘃𝗮đ—ģ 𝗱𝗲 đ—¯đ—˛đ—ĩ𝗮đ—ģ𝗱𝗲𝗹đ—ļđ—ģ𝗴

Het UWV moet goed onderzoeken wat het doel van de behandeling is. Zolang deze gericht is op verbetering ligt het voor de hand dat er nog geen sprake is van duurzaamheid. Maar is de behandeling gericht op stabilisering, dan kan een IVA-uitkering toegekend worden.

𝗠đ—ŧ𝗴𝗲𝗹đ—ļ𝗷𝗸 đ—ŋ𝗲𝘀𝘂𝗹𝘁𝗮𝗮𝘁 𝘃𝗮đ—ģ 𝗱𝗲 đ—¯đ—˛đ—ĩ𝗮đ—ģ𝗱𝗲𝗹đ—ļđ—ģ𝗴

Bovendien moet het UWV onderbouwen welk resultaat zij verwachten van de behandeling. Dit moet het UWV concreet benoemen. Het gaat namelijk niet om het resultaat in het algemeen maar om verbetering in de zin van functionele mogelijkheden. Dat betekent dat het UWV een inschatting moet maken van de toekomstige ontwikkelingen van jouw arbeidsbeperkingen.

đ—ĸđ—ģ𝗱𝗲đ—ŋ𝘄𝗲đ—ŋđ—Ŋ 𝘃𝗮đ—ģ 𝗱𝗲 đ—¯đ—˛đ—ĩ𝗮đ—ģ𝗱𝗲𝗹đ—ļđ—ģ𝗴

Tot slot moet het UWV kijken naar je totale (medische) plaatje. Heb je verschillende aandoeningen en krijg je maar voor ÊÊn aandoening nog behandeling? Dan kan er sprake zijn van een combinatie van duurzame en niet-duurzame beperkingen. In dat geval moet het UWV een splitsing maken tussen de beperkingen die voortvloeien uit de duurzame aandoening en de beperkingen die voortvloeien uit de niet-duurzame aandoening. Het UWV maakt dan twee aparte zogenaamde Functionele Mogelijkheden Lijsten (FML-en). Dit noemen we ook wel een fictieve FML of een bottleneck-analyse. Ben je op basis van de FML door alleen de duurzame beperkingen ook al volledig arbeidsongeschikt? Dan heb je recht op een IVA-uitkering.

𝗧đ—ļđ—Ŋ

Nu je weet welke punten belangrijk zijn, kun je goed voorbereid naar het gesprek met de UWV-arts. Ben je nog in behandeling en is deze behandeling gericht op stabilisering en niet op verbetering? Benoem dat dan direct. Datzelfde geldt voor behandeling of begeleiding die gericht is op dagelijkse activiteiten in en rond het huis. Voel je je niet zeker genoeg om dit zelf te doen? Neem dan iemand met je mee naar het gesprek.

Persoon die de online check doet

Doe de check

Zelf ook problemen met je IVA-uitkering? Doe onze online check en kijk of een van de gespecialiseerde advocaten van Brandmeester je kunnen helpen. En natuurlijk doen ze dat altijd voor een vaste prijs.

Doe de check

Lees ook

duurzaam arbeidsongeschikt

Mag het UWV duurzame arbeidsongeschiktheid afwijzen?

Werk en inkomen | Arbeidsongeschikt | UWV | IVA-uitkering
Natascha Schenk
Arts in gesprek

Wat doe je als je artsen elkaar tegenspreken? En wat betekent dit voor je re-integratie?

Werk en inkomen | Re-integratie | medische machtiging | Bedrijfsarts
Natascha Schenk
Natascha Schenk
Natascha Schenk
Jurist Werk en Inkomen
Bekijk al mijn berichten

Actueel

vaker naar kantoor

Verplicht vaker naar kantoor?

Werk en inkomen | Wfw | wetsvoorstel | thuiswerken
Diana Kesarsing
kapot product

Kun je een product dat kapot gaat nog laten vervangen? En waar heb je dan recht op?

Aankopen en geld | Gebrekkig product | beschadigd | aankopen
John Aalbers
sorry wij zijn gesloten

Mijn verkoper is failliet. Waar heb ik nog recht op?

Aankopen en geld | Faillissement | Gebrekkig product | productaankoop
Floris van der Weijden