Wanneer kan ik vervroegd een IVA-uitkering aanvragen?

Soms kun je door een verminderde gezondheid helaas niet langer werken. In dat geval is het mogelijk om vervroegd een IVA-uitkering aan te vragen. Wil je weten wat de voorwaarden zijn, hoe de aanvraag ingediend moet worden en wat de voordelen zijn voor een vervroegde IVA-uitkering? Lees dan verder.

Volledig en duurzaam arbeidsongeschikt

Je komt in aanmerking voor een IVA-uitkering als je al geruime tijd ziek bent en hierdoor minder of niet kan werken. De wachttijd voor een IVA-uitkering is twee jaar (104 weken). Maar je kan vervroegd een IVA-uitkering aanvragen als je volledig en duurzaam arbeidsongeschikt bent. Arbeidsbeperkingen noem je duurzaam als er sprake is van een medisch stabiele of verslechterende situatie waarbij op lange termijn een geringe kans op herstel bestaat. Denk hierbij aan een progressief of stabiel ziektebeeld zonder behandelingsmogelijkheden.

Aanvragen van een vervroegde IVA-uitkering

75 procent IVA

De vervroegde IVA-uitkering vraag je aan bij het UWV. Bij je aanvraag moet je een verklaring van de bedrijfsarts toevoegen. Bij voorkeur is deze verklaring gebaseerd op informatie van een medisch specialist waaruit zowel de medische situatie als de vooruitzichten blijken.

Het aanvragen van een vervroegde IVA-uitkering moet je zelf doen. Je werkgever kan dit niet voor je doen. De uitkering kun je aanvragen als je minimaal 3 weken en maximaal 68 weken ziek bent. De IVA-uitkering wordt pas 10 weken na de aanvraag aan je toegekend. De uitkering gaat daarom op zijn vroegst in vanaf de 13de week en uiterlijk in de 78ste week van je ziekte. Ben je te laat met het aanvragen? Helaas is het dan niet meer mogelijk om vervroegd een IVA-uitkering aan te vragen. In dat geval zal je tot het einde van de wachttijd (104 weken) moeten wachten.

Let op: Je kunt de aanvraag voor een vervroegde IVA-uitkering maar één keer indienen. Vraag daarom voor de aanvraag altijd eerst advies aan je bedrijfsarts.

Bij de aanvraag kan je aangeven of de uitkering aan jou of aan je werkgever uitbetaald wordt. Als de uitkering aan jou uitbetaald wordt, kan dit gevolgen hebben voor je pensioenopbouw bij je werkgever. Ik geef je daarom als tip om de uitkering aan je werkgever te laten betalen.

Wat zijn de voordelen van een vervroegde IVA-uitkering?

Zoals ik al had aangegeven is de wachttijd voor de IVA-uitkering twee jaar (104 weken). In die twee jaar wordt er van je verwacht dat je meewerkt aan een re-integratieplan en je regelmatig een bedrijfsarts bezoekt. Op het moment dat de vervroegde IVA-aanvraag aan je wordt toegekend, vervallen de re-integratieverplichtingen en word je niet meer opgeroepen door je bedrijfsarts. Je re-integratiedossier wordt dan gesloten.

Je werkgever is verplicht om 104 weken loon door te betalen. Vraag je vervroegd een IVA-uitkering aan en wordt deze toegewezen? Dan neemt dit de loondoorbetalingsverplichting van de werkgever niet weg. Wel mag je werkgever de uitkering verrekenen met de loondoorbetaling. Het is daarom ook in het voordeel van je werkgever om vervroegd een IVA-uitkering aan te vragen.

Daarnaast geeft het je ook financiële rust en maakt het een einde aan je onzekerheid. Bij een IVA-uitkering ben je verzekerd van inkomsten, ook als je werkgever geen loon meer hoeft te betalen. Je weet hoe hoog de inkomsten zijn en hoe lang je die inkomsten houdt. Dit in tegenstelling tot een WW-uitkering waarvan je weet dat de inkomsten van tijdelijke aard zijn of een WGA-uitkering die qua hoogte wisselt afhankelijk van de fase waarin je zit.

Je krijgt niet opnieuw een WIA-keuring. De IVA-uitkering bedraagt 75% van het loon dat je verdiende in het jaar voorafgaand aan je ziekte. Sommige werkgevers betalen in het tweede ziektejaar nog 70% van het laatst verdiende loon. Met een vervroegde IVA-uitkering ben je dan beter af. Voldoende redenen dus om vervroegd een IVA-uitkering aan te vragen.

Nog niet helemaal helder?

Is deze informatie je nog niet helemaal duidelijk en wil je graag aanvullende informatie over het aanvragen van een vervroegde IVA-uitkering? Bekijk dan ook eens Wegwijs in de WIA.

Bij Brandmeester staan mijn collega’s en ik altijd voor je klaar.

Hou er rekening mee dat wij geen artsen zijn en geen uitspraak kunnen doen over het recht op een vervroegde IVA-uitkering. Uiteraard kunnen wij je wel informeren en helpen bij de voorbereiding van een keuring door een verzekeringsarts. Ook kunnen we voor jou in bezwaar gaan als je aanvraag wordt afgewezen door het UWV.

Lees ook

nastuh-abootalebi-yWwob8kwOCk-unsplash.jpg

Welke re-integratiekosten draagt jouw (ex-)werkgever?

Werk en inkomen | kosten | Re-integratiekosten | Werkgever
Danique Verhagen
renee-verberne-Rf7YKhQh8vA-unsplash.jpg

Na corona weer thuis werken of naar kantoor?

Werk en inkomen | Thuis werken
Danique Verhagen

Actueel

arbeidsconflict

Een arbeidsconflict én je bent ziek: wat nu?

Werk en inkomen | opleidingskosten | arbeidsvoorwaarden | studiekostenbeding | mediation
Hélène de Graaf-de Waard
Een man op social media

Ontslag door online gedrag?

Werk en inkomen | ontslag | social media | online gedrag
Dagmar de Groot
Ziek persoon die een thermometer vast houdt

Hoe hoog is een WIA-uitkering en welke aanvullingen daarop kun je krijgen?

Werk en inkomen | wia | Arbeidsongeschikt | aanvulling
Natascha Schenk