Gezondheidsklachten door een gebrekkig product. Wat kun je eraan doen?
Eric van Kuijeren
Eric van Kuijeren
Advocaat Aankopen en Geld

Door de behandeling van slaapapneu nog meer gezondheidsklachten krijgen. Dat lijkt onwerkelijk maar voor sommigen werd deze nachtmerrie onlangs werkelijkheid. Je hebt eerst alleen last van slaapapneu. Maar door de behandeling daarvan met een apparaat krijg je ineens ook andere gezondheidsklachten. Kortom, het middel blijkt nog erger dan de kwaal te zijn. Gelukkig kun je je juridische stappen zetten bij schade of letsel door producten met gebreken. Hierna volgen enkele algemene punten die daarbij van belang zijn.

Wat er gebeurde

Bij slaapapneu stopt de ademhaling tijdens de slaap. Dit is te behandelen door gebruik te maken van een beademingsapparaat. Op zich is het best indrukwekkend dat er een dergelijk apparaat bestaat. Maar helaas bleek dit apparaat mogelijk ook de oorzaak te zijn van hoofdpijn, ademhalingsproblemen en nog een reeks aan gezondheidsklachten. Daarom zou dit apparaat zomaar een gebrek kunnen hebben.

Productaansprakelijkheid

Bij productaansprakelijkheid gaat het om de aansprakelijkheid van een producent. De producent brengt een gebrekkig product ‘op de markt’ en dat product veroorzaakt schade. Voor deze schade is een producent aansprakelijk te stellen. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om schade door dood of lichamelijk letsel. Deze producent kan vervolgens nog wel een beroep doen op een aantal uitzonderingen. Bijvoorbeeld de uitzondering dat de producent niet aansprakelijk is omdat deze onmogelijk het gebrek in het product had kunnen ontdekken. Daarbij kijkt men naar de stand van de wetenschappelijke en technische kennis op het moment dat het product op de markt werd gebracht.

Gebrekkig product

Een product is gebrekkig als het niet zo veilig is als te verwachten was. Daarbij kunnen alle omstandigheden van belang zijn. In het bijzonder kan er worden gekeken naar de presentatie van het product - op de verpakking, in reclame of in de gebruiksaanwijzing - en naar het redelijkerwijs te verwachten gebruik van het product.

Wie moet bewijzen?

Het is aan jou als benadeelde om de schade, het gebrek en het verband daartussen te bewijzen. Dit kan best lastig zijn. Maar gelukkig kent de rechtspraak daarop veel tegemoetkomingen.

Kom in actie

Heb jij ook gezondheidsklachten door het gebruik van een product en wil je daarom juridische actie ondernemen? Neem dan contact op met Brandmeester voor een adviesgesprek. Onze advocaten hebben veel ervaring met dit soort zaken en kunnen je goed adviseren over je kansen en je mogelijkheden. Er is vaak veel meer mogelijk dan je denkt.

Lees ook

philipp-katzenberger-iIJrUoeRoCQ-unsplash.jpg
mufid-majnun-LVcjYwuHQlg-unsplash.jpg

Het alsmaar doorlopende krediet

Aankopen en geld | Doorlopend krediet | Kifid | Vergoedingsregeling
Eric van Kuijeren
Eric van Kuijeren
Eric van Kuijeren
Advocaat Aankopen en Geld
Bekijk al mijn berichten

Actueel

Geld voor winkelaankoop (square)

Kan ik mijn geld terugkrijgen als ik iets in een winkel heb gekocht?

Aankopen en geld | winkel | terugbetaling | aankopen
John Aalbers
coverAI_square-Hersteld

AI in de juridische branche

BrandMR | Juridische hulp | AI
Angel Espacia
covergemoedsrust_square

Waarom transparantie in juridische kosten cruciaal is voor je gemoedsrust

BrandMR | kosten | Uurtarieven | adviesgesprek
Ljubica Pesic