Het alsmaar doorlopende krediet

Heb je weleens het idee dat je nooit meer van een doorlopend krediet afkomt? Dat je veel rente moet betalen en maar weinig aflost? Mogelijk is bij jou te veel rente in rekening gebracht waardoor de aflossing van je doorlopende krediet maar heel beperkt is gebleven. Lees hier hoe Brandmeester je hierbij kan helpen.

Doorlopend krediet

In een kredietovereenkomst kan je afspraken maken over een doorlopend krediet. Een belangrijk onderdeel van deze overeenkomst is het betalen van rente over het krediet. Zo kan je een variabele rente afspreken zodat de bank het rentepercentage kan aanpassen. Bij een hoger rentepercentage moet je meer rente betalen zodat er minder overblijft voor het aflossen van jouw doorlopende krediet.

Uitspraken Kifid

De laatste tijd heeft het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid) verschillende uitspraken gedaan over de rente op doorlopende kredieten. Zo is er recentelijk nog een uitspraak gedaan over het Flexibel Krediet van ABN AMRO.

Een consument schatte dat hij € 25.000,- te veel aan rente heeft moeten betalen. De bank had de bevoegdheid om de rente van het doorlopende krediet te wijzigen. Maar deze rente volgde de marktrente niet of onvoldoende. Het Kifid was van oordeel dat deze consument had mogen verwachten dat de rente in de pas zou blijven met de relevante marktrente. Het is nu aan ABN AMRO om de rente opnieuw berekenen voor de periode van 3 augustus 2010 tot 26 juni 2018. Eventueel te veel betaalde rente moet ABN AMRO terugbetalen aan de consument. Zie voor meer informatie de uitspraak van het Kifid (CvB 2021-00015).

Compensatie

Door de verschillende uitspraken van het Kifid komt er steeds meer duidelijkheid over het alsmaar doorlopende krediet. Mogelijk hebben veel meer consumenten met een doorlopend krediet de afgelopen jaren te veel rente moeten betalen. Daarvoor is soms al een vergoedingsregeling beschikbaar.

Heb jij ook het idee dat je te veel rente over je doorlopende krediet hebt betaald? Brandmeester kan je hiermee helpen. Doe onze online check, bel ons op 088 018 84 05 of neem contact met ons op via onze chat (op werkdagen tussen 08:30 en 17:30 uur).

lo-lo-CeVj8lPBJSc-unsplash.jpg

Werk en inkomen |

Wolf of Wallstreet

Als advocaat bij Brandmeester ben ik natuurlijk altijd op de hoogte van de laatste jurisprudentie. Soms lezen uitspraken van een rechter als een spannend boek of doen ze denken aan een film. Onlangs deed een kantonrechter in Amsterdam een uitspraak in een ontslagzaak waarbij een inkijkje werd gegeven hoe het er aan toe kan gaan op de Amsterdamse effectenbeurs. Wolf of Wallstreet was het eerste dat in mij opkwam.

Lees meer