Ruzie met de buren

Verstoort de muzieksmaak van je buurvrouw het woonplezier? Of kijk je uit op een lelijke betonschutting?

Samen tot een oplossing komen

Je huis moet vooral een plek zijn waar je graag thuiskomt. Een burenruzie kan dat gevoel verstoren. Het zou natuurlijk het beste zijn als jij en je buren samen tot een oplossing komen. Dat jullie met elkaar praten, je emoties thuislaten en met een oplossing naar huis gaan.

Juridische hulp bij een burenruzie

Soms werkt een gesprek niet en wil je toch je gelijk krijgen. Je kan dan juridische hulp inschakelen. Wij kunnen je helpen met zaken over:

  • overhangend groen;
  • beplanting te dicht bij de erfgrens;
  • ramen vlakbij de erfgrens;
  • een gedeelde muur, schutting of heg;
  • een te hoge schutting;
  • geluidsoverlast.

In de veelgestelde vragen lees je per onderwerp wat we kunnen doen. Wij helpen je bijvoorbeeld met burenbemiddeling. In de meeste gevallen is dit genoeg en komen we samen tot een oplossing. Maar soms komen we er ook niét samen uit. Dan komen we voor je belangen op bij de rechter.

Wil je juridische hulp? Doe de gratis online check en kijk hoe Brandmeester je kan helpen.

grafiek

Vaste prijs, alle aandacht

  • Controle over de kosten
  • Jij bepaalt hoe ver je gaat
  • Geen verrassingen achteraf

Veelgestelde vragen

Beplanting die over jouw erfgrens groeit mag je snoeien, maar alleen als er aan bepaalde voorwaarden is voldaan. Vraag eerst aan je buren of ze dit willen doen. Daarvoor moet je ze dan ook, indien nodig, toestemming geven om op jouw grond te komen. Willen ze dit niet dan kan je een aangetekende brief sturen om overhangend groen weg te halen, daarvoor geef je ze een termijn. Een normaal termijn is ongeveer 4 tot 6 weken. Doen ze dit niet, dan mag je zelf aan de slag. Zorg wel dat je het netjes doet en de begroeiing niet beschadigt. Anders kan je aansprakelijk gesteld worden voor de veroorzaakte schade aan de beplanting.

Wist je trouwens dat vruchten van groen van de buren die op jouw grond vallen daarmee ook van jou zijn? Misschien moet je die perenboom toch maar laten groeien!

De regel is dat een boom niet binnen 2 meter van de erfgrens mag worden geplant en heggen en struiken niet binnen 50 centimeter. Hier bestaan meerdere uitzonderingen op. De meest voorkomende uitzondering is dat sommige gemeentes andere afstanden hanteren, kijk daarvoor in de Algemene Plaatselijke Verordening of de Bomenverordening van je gemeente. Als de beplanting er al 20 jaar staat kan er sprake zijn van verjaring en mogen ze niet meer verwijderd te worden. Je kan dit mogelijk zien op luchtfoto’s.

Kom je er niet uit met je buren? Doe de check en kijk of Brandmeester je kan helpen.

Dat mag, maar het moet op minstens 2 meter afstand van de erfgrens zijn. Is het raam dichterbij, dan mag dit alleen als er ondoorzichtig glas in zit en het raam niet open kan.

Heb je juridische hulp nodig? Doe de check en kijk of Brandmeester je kan helpen.

Het woord zegt het al, van een ‘gedeelde’ muur, schutting of heg ben je samen met de aangrenzende buren eigenaar. Voor de aanschaf van een nieuwe schutting ben je dan ook voor de helft verantwoordelijk en betaal je ook de helft. Kom je er samen met je buren niet uit? Dan kan je of de erfafscheiding op je eigen grond plaatsen, of via de rechter de buren verplichten mee te werken. Let op: in beide gevallen zijn er extra regels en uitzonderingen.

Wil je weten of Brandmeester kan helpen met je gedeelde muur, schutting of heg? Doe de check.

Een erfafscheiding mag aan de achterkant van je perceel maximaal 2 meter hoog zijn. Staat de schutting voor je huis of ernaast, dan mag het maximaal 1 meter hoog zijn, afhankelijk van hoe de voorgevelrooilijn loopt. Als je een hogere schutting wil dan moet je daarvoor een vergunning hebben. Het kan ook zo zijn dat je gemeente andere regels heeft voor de schuttinghoogte, controleer dit bij je gemeente.

Hebben je buren een te hoge schutting en komt je er samen niet uit? Doe de check en kijk of Brandmeester je kan helpen.

Nee, die zijn niet wettelijk vastgelegd. Je gemeente kan wél regels opstellen via een plaatselijke verordening. Over tijdstippen bijvoorbeeld, of volume. Je kunt bij extreme gevallen, zoals schreeuwen of ruzie, ook hulp inschakelen van de wijkagent of politie.

Huur je? Neem dan ook contact op met je verhuurder. Die is verplicht om klachten serieus te nemen.